Les 'Normes del 32', també conegudes com 'Normes de Castelló', les normes ortogràfiques del valencià per les quals es regeix la comunitat científica, seran declarades Bé d'Interès Cultural (BIC). Amb aquest gest la Generalitat Valenciana reforça el gir de 180º en la política lingüística del PP que treballava en favor del secessionisme respecte del català.
D'aquesta manera la Conselleria de Cultura presenta aquest divendres en el ple del Consell la incoació de l'expedient BIC Immaterial els Normes de Castelló, una tramitació que ha estat arxivada durant 5 anys per l'anterior govern autonòmic del PP, i que ara es reactiva “perquè és de justícia, perquè són un referent de la normalització de la nostra llengua i de la seua regularització, i perquè aquest expedient és fruit d'un acord amb l'Ajuntament de Castelló que feia anys que estava guardat en un calaix i que nosaltres per fi ho hem tret per a dignificar la nostra llengua i el que va significar eixa signatura de les Normes de Castelló”, ha explicat el conseller Vicent Marzà.
Les Normes de Castelló, també conegudes com a Normes del 32, “van nàixer del consens de literats, gramàtics i lingüistes per fer front tots els canvis que estava experimentant la llengua en una societat canviant i, així, garantir el seu ús social, administratiu i acadèmic”. Actualment aquesta és la normativa en la qual es basa el treball de l'AVL (Acadèmia Valenciana de la Llengua) com a màxima autoritat lingüística a la Comunitat Valenciana.
El vicealcalde de Castelló de la Plana, Enric Nomdedéu (Compromís), recorda que “ja en 2010 vaig demanar la declaració BIC de les Normes de Castelló, iniciativa que va tenir el suport de tots els grups polítics del consistori (fins i tot del govern local del PP), de la Universitat Jaume I i de l'AVL, però que mai va ser aprovat pel Consell ni amb Francisco Camps ni amb Alberto Fabra, ”fins i tot després de ser recomanat per la Diputació de Castelló, que també va votar a favor amb unanimitat“.
Aquesta declaració de BIC Immaterial 83 anys després de la seua redacció és un suport a la unitat lingüística amb el català amb la qual treballen tant l'AVL com les universitats, així la seua declaració inclou també les instruccions per a protegir-les, a través de les competències de la Generalitat Valenciana per al seu normal desenvolupament i pervivència i la conservació dels seus valors.
Garrotada al secessionisme i al PP
Aquesta protecció dels Normes del 32 i per tant de la unitat lingüística, suposen trencar amb la política desenvolupada pel PP des de la Generalitat. Així, sumant-se la derogació de la Llei de Senyes d'Identitat aprovada en solitari pel PP la qual buidava d'autoritat a l'AVL per a enfortir als col·lectius que advoquen per la secessió lingüística, el nou govern progressista reforça el paper estatutari de l'Acadèmia i la línia científica de la comunitat filològica internacional.
El suport del govern del PP a la diferenciació lingüística va arribar al paroxisme insinuant que podria reconèixer-se una oficialitat dual de gramàtica del valencià, per a així fer oficial també la gramàtica que defensen els secessionistes.
Cal recordar que el PP manté el seu suport al secessionisme lingüístic i bona prova d'això és la no utilització dels Normes del 32 per a dissenyar el seu eslògan electoral en valencià “Espanya en sério”, on accentuen la paraula “sério” asegurant que es basen en les Normes del Puig del secessionisme.