Les Arts deixarà de rebre únicament finançament públic. Segons la proposta dels nous estatuts que ha aprovat aquest dimecres el patronat de la fundació que gestiona l’Òpera valenciana, es promourà el mecenatge i estarà oberta a un altre tipus de finançament.
El model que es busca, segons ha explicat el conseller de Cultura, Vicent Marzà, és el del Liceu de Barcelona. “La nova normativa que regirà Les Arts té com a objectius consolidar l’excel·lència i la qualitat internacional operística, fomentar l’obertura a una societat amb profunda tradició musical, promoure el mecenatge i dotar d’estabilitat el funcionament diari de tot l’equip de Les Arts”, ha desgranat Marzà. També continuen les conversacions amb el Ministeri de Cultura perquè entre a formar part del patronat i siga un suport en el finançament del coliseu, com passa amb les òperes d’altres ciutats. “”És fonamental atraure el finançament extern als Arts, com qualsevol coliseu operístic de referència“, ha concretat.
Els objectius, ha insistit el conseller, es duran a terme “amb una estructura pròpia d’un coliseu públic europeu”. La figura de l’intendent passa a dividir-se en una Direcció Artística i una Direcció General. La primera, “d’excel·lència europea”, tindrà com a objectiu dotar de coherència els espectacles, buscar una obertura més gran cap a la societat i el sector artístic, i una programació estable en els diferents espais. Aquesta figura estarà assessorada per diversos consells, encara que les seues decisions no tindran caràcter vinculant, una proposta massa burocratitzada per a alguns crítics amb la gestió del Palau de les Arts. Per la seua banda, la Direcció General se centrarà en la gestió econòmica de l’espai i del seu funcionament.
L’elecció de la direcció artística es farà per concurs públic mitjançant una comissió d’experts amb prestigi internacional, seguint el codi de bones pràctiques del Govern valencià. Els candidats hauran d’acreditar experiència professional, coneixement del sector i se’ls demanarà un projecte concret per a Les Arts, que siga coherent amb la programació actual. El sou, a convenir amb l’escollit, tenint en compte els preus de mercat, ha comentat Marzà, que no ha volgut entrar en xifres concretes. El conseller assegura que no hi ha limitació de pressupost, ja que es busca “un artista excel·lent” per al lloc i caldrà competir amb altres espais també en la seua retribució. El procés de selecció es durà a terme durant el primer semestre del 2018 i el càrrec de Direcció Artística tindrà una durada de quatre anys.
Amb la figura de l’intendent fulminada, el nou president del patronat “que no ha de ser necessàriament membre de la Generalitat” també haurà d’exercir de mediador per a buscar finançament privat i atraure artistes al coliseu valencià, adaptats al seu pressupost. A més, el consell de mecenatge li donarà suport en la primera tasca, buscant la participació de tota la societat civil.
Sobre el futur immediat de Les Arts, el conseller fa un crida a la calma i assegura que confien en tot l’equip del Palau perquè continuen la gestió. Una part de les obres per a la pròxima temporada ja estan programades i els llocs de la resta dels directors —de l’Orquestra, del Cor...— no es veuran afectats.
Sobre la programació, “la punta de llança inqüestionable” serà l’Òpera. Encara així, el patronat assenyala que vol consolidar la resta de les arts que es donen cita en el Palau, com el Cor i l’Orquestra. “Per a mostrar i demostrar l’excel·lència de Les Arts, l’element diferenciador que tenim respecte d’altres espais operístics és que nosaltres comptem dins de Les Arts amb una qualitat excepcional de totes les arts que acompanyen l’òpera: música amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, cant amb el Centre de Perfeccionament Plácido Domingo i el Cor de la Generalitat, el Ballet de la Generalitat, i també la possibilitat de desenvolupar la innovació amb les arts escèniques. Això ens dóna un valor diferenciador i és un potenciador de l’excel·lència operística”, ha sentenciat.