La militància de Podem va elegir el 22 de maig com a secretari general de la federació valenciana Antonio Estañ, que va véncer amb un projecte autònom respecte de Madrid que proposa una actitud constructiva, però més crítica amb la coalició PSPV-Compromís, que governa la Generalitat amb el suport parlamentari de la formació morada.
Mes i mig després de la seua elecció –enfront de les llistes que tenien el suport de Pablo Iglesias i la de l’antiga direcció valenciana– Podem ja té executiva. 12 dones i 5 homes que representen totes les sensibilitats del partit. Segons Estañ, “una aposta per la pluralitat, la cohesió i els valors feministes”.
Secretari general: Antonio Estañ
Nascut a Callosa de Segura, Alacant, el 1987. Llicenciat en filosofia per la Universitat de Múrcia, estudiant de dret en la d’Alacant i diputat de Podem en les Corts Valencianes. Va guanyar la secretaria general encapçalant la llista d’Aprofundir el Canvi, el corrent en què van participar els crítics amb l’anterior direcció autonòmica.
Anàlisi política i canvi social: Ferran Martínez
Nascut a València el 1988. Senador. Llicenciat en Econòmiques, va estar implicat en diversos moviments estudiantils de protesta: contra el Pla Bolonya, l’augment de les taxes, les retallades o la LOMQE. Estudiant de ciències polítiques, va intentar generar debat des de La Tuerka valenciana i, per a subsistir, va repartir pizzes. Figurava en la llista d’Estañ.
Societat civil i relació amb moviment popular: Pilar Lima
València, 1977. Senadora territorial –elegida per les Corts Valencianes i no en les eleccions– és llicenciada en treball social i professora especialista en llengua de signes. Va encapçalar el projecte a què va donar suport Pablo Iglesias (Obrint Podem) per a dirigir la formació morada a la Comunitat Valenciana. Lima és la primera senadora sorda.
Acció institucional: Àngela Ballester
Llicenciada en Història, de 36 anys i de Bellreguard (la Safor), té experiència en projectes de cooperació al desenvolupament i de formació en drets humans i justícia social. Forma part de la direcció de Podem que lidera Pablo Iglesias i formava part de Més morat, més Podem, la llista continuista amb l’executiva que liderava Antonio Montiel.
Justícia, transparència i democràcia: Fabiola Meco
Albacete, 1971. Advocada, professora de dret en la Universitat de València –a què va denunciar per haver-la acomiadat–, activista (“pre 15-M”, puntualitza) i té anys d’experiència en el món de la cooperació. Va arribar a Podem, com molts altres membres de l’organització valenciana, des de la Fundació CEPS. Portaveu adjunta en les Corts Valencianes, va liderar la candidatura Més morat, més Podem.
Món rural: Beatriz Gascó
Nascuda a Alacant el 1971. Enginyera tècnica agrícola per la Universitat Politècnica de València. S’ha especialitzat en la defensa de polítiques públiques a favor de la sobirania alimentària a escala internacional. Diputada en les Corts Valencianes, figurava en la llista de Més morat, més Podem.
Organització: Lidia Montero
Infermera. Integrada en el cercle de sanitat de l’Alacantí i promotora del de la Comunitat Valenciana, va formar part de la gestora de Podem a Alacant. Es va integrar en la llista que va encapçalar Estañ com a part de Marea Valenciana, el corrent anticapitalista autonòmic.
Participació: Anabel Mateu
1988, Elx. Estudiant de pedagogia, cambrera i membre del Consell Ciutadà Municipal de Podem Elx, on és responsable de comunicació. D’Aprofundir el canvi.
Comunicació: Carla Monleón
Integrada en el cercle de Serveis Socials de València, és integradora social.
Ha col·laborat amb diferents moviments socials i associacions en defensa dels drets humans i els drets dels xiquets. De la llista d’Estañ, Aprofundir el canvi.
Vertebració territorial i inclusió lingüística: Vicenta Jiménez
Alcoi, 1965. Llicenciada en Filologia Hispànica i professora de Llengua i Literatura en secundària. És senadora. Va concórrer a les primàries per Obrint Podem, la llista que tenia el suport d’Iglesias i que estava encapçalada per Lima.
Municipalisme: Jaume Monfort
Regidor a Gata (la Marina). Arquitecte tècnic i professor en la Universitat Politècnica de València, va denunciar que dos guàrdies civils el van identificar per parlar valencià. D’Aprofundir el canvi.
Coordinació executiva: Pau Vivas
Exmilitant d’Esquerra Unida, participant en València en Comú, la plataforma participada per Podem amb tres regidors en l’Ajuntament de València, i membre d’Acontracorrent, un sindicat d’estudiants. Membre destacat en Obrint Podem, la llista de Pilar Lima.
La llista la completen Chus Iglesias (Feminismes i sexualitats) i Susana Ruiz (Rescat ciutadà), totes dues del sector anticapitalista, i Irene Gómez (Finances), d’Aprofundir el canvi.