“S’enganya la societat dient que es pagarà per reciclar per mitjà d’una iniciativa promoguda per un lobby disfressat d’ecologista, que és una empresa que no té cap objectiu ambiental”.
D’aquesta manera tan crítica s’ha expressat Óscar Martín, conseller delegat d’Ecoembes, en relació amb el sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR) que pretén implantar al llarg d’aquesta legislatura la Conselleria de Medi Ambient. Aquesta organització gestiona en exclusiva el reciclatge d’envasos domèstics a Espanya (paper, cartó, llandes, plàstic i brics).
L’SDDR consisteix bàsicament en la implantació d’una xarxa de màquines de dipòsit i reciclatge d’envasos líquids (botelles de plàstic i llandes de refrescos, principalment) que s’instal·larien als comerços. D’aquesta manera, els usuaris recuperarien 10 cèntims per cada botella o recipient que retornaren als comerços i els comerciants recuperarien dos cèntims per envàs.
No obstant això, segons Martín, aquest sistema comportarà “un augment que pot arribar fins al 40% dels productes amb envasos que es puguen retornar, mentre que els comerciants hauran de fer front al cost de les màquines, xifrat en uns 20.000 euros”.
Tal com ha explicat, aquest model té un únic objectiu comercial, la venda de màquines de retorn, ja que, darrere d’aquest sistema, hi ha una plataforma finançada per l’empresa que té la patent de les esmentades màquines.
De fet, Martín ha assegurat que en països com Holanda, on s’havia implantat l’SDDR, s’ha desmantellat i en altres, com França, s’ha prohibit.
A més, el responsable d’Ecoembes ha comentat que un estudi fet per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) desaconsella aquesta modalitat, perquè no implica “una solució per a les deixalles que es deixen de reciclar, alhora que comportaria una disminució dels ingressos per als ajuntaments de 68 milions d’euros, perquè només es recolliria una porció reduïda de tots els envasos”.
L’organització es reunirà pròximament amb la Conselleria de Medi Ambient per tractar del tema. Sobre aquesta qüestió, la consellera, Elena Cebrián, ha manifestat fa poc la ferma intenció de tirar-ho avant, perquè ha argumentat que només un terç dels envasos lleugers recollits van destinats al contenidor groc; la resta van al de residu urbà en massa.
Segons Medi Ambient, la implantació de l’SDDR incrementarà la qualitat d’aquestes deixalles, que seran reciclades amb alta qualitat, se’n disminuirà l’abandonament en el territori i n’augmentarà la reutilització, però també implicarà més faena per a les recicladores finals.
Puja el reciclatge a la Comunitat
D’altra banda, Ecoembes ha presentat aquest dimarts els seus resultats generals amb motiu del Dia Mundial del Reciclatge. Segons ha exposat Óscar Martín, la Comunitat Valenciana va reciclar l’any passat 150.397 tones d’envasos domèstics, un 2,7% més que el 2014.
Martín ha atribuït aquest increment a l’augment de la conscienciació dels valencians sobre els beneficis del reciclatge.
En el conjunt d’Espanya l’exercici passat es van reciclar 1,3 milions de tones d’envasos, fet que suposa un 3,3% més que l’any anterior.
Quant al reciclatge per habitants, cada valencià va dipositar-hi el 2015 un total de 8,4 quilos d’envasos de plàstic, llandes i brics, un 5% més que el 2014. En el cas del paper i el cartó, cada habitant de la Comunitat va dipositar 11,2 quilos, un 6,6% més que el 2014.
En el conjunt d’Espanya, cada espanyol va reciclar 12,7 quilos d’envasos i 15,1 quilos de paper i cartó, per això la Comunitat encara està lluny de la mitjana espanyola. En concret, pel que fa a envasos, és la que menys recicla d’Espanya i, quant al paper i al cartó, és la quarta per la cua.