El nou tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i Vietnam aprovat la setmana passada no incrementa les quotes establides per a la importació d'arròs d'aquest país del sud-est asiàtic i es manté la que hi havia en l'anterior acord preferencial. D'aquesta manera, segons explica l'eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez Piñero, són un total de 30.000 tones anuals d'arròs blanc, tant de la varietat índica (la més produïda en aquest país) com en la japònica (la que predomina en la Comunitat Valenciana i a Espanya en general).
D'altra banda Rodríguez Piñero assegura que aquestes 30.000 tones són un 1% del que es consumeix d'aquest cereal a la UE, que és deficitària en la seua relació consum/producció, i que a més la demanda és creixent.
No obstant això, malgrat aquest manteniment del nivell de cotes des de la Unió de Llauradors s'afirma que és un “ròssec” al costat de la importació de l'arròs d'altres països asiàtics. Amb tot adverteixen que poden tindre un impacte negatiu per a les produccions valencianes.
Cambodja i Myanmar
La Unió assenyala a altres països del sud-est asiàtic veïns de Vietnam com són Cambodja i Myanmar dels quals adverteixen “han alterat tant la producció com la comercialització del nostre arròs”.
Expliquen des del col·lectiu agrari que aquests dos països, amb els quals també hi ha un acord preferencial, quasi van duplicar la seua exportació a la UE de l'arròs en 2019 respecte a l'any anterior. Però a més assenyalen que l'aplicació de la clàusula de salvaguarda per part de la UE va ser implementada només per a l'arròs índica (llarg), la qual cosa va fer que aquests països es van passar a produir varietat japònica (arròs redó), competint directament amb produccions valencianes.
Respecte a aquests països Immaculat Rodríguez Piñero afirma que s'està monitorant l'evolució dels preus de l'arròs, i que si es produeix alguna desestabilització es procedirà a l'aplicació de clàusules de salvaguarda atés que l'arròs és un “producte sensible”.