Els guardians de la posidònia controlen 200 embarcacions al dia per evitar danys en la costa valenciana

La Comunitat Valenciana compta per primera vegada amb un equip de vigilància per a evitar danys en els boscos de posidònia quan les diferents embarcacions fondegen en la costa. Es tracta de huit embarcacions, sis d’itinerants i dues amb seu fixa a València i Dénia, i de 18 persones, que integren aquesta xarxa de proximitat que secunda, des de la mar, el compliment i la difusió del decret de protecció i recuperació d’aquests boscos marins en tot l’arc valencià, un servei que va arrancar a principis de juny.

Segons la Conselleria de Transició Ecològica que dirigeix Mireia Mollà, des de llavors fins al 23 d’agost passat, el Servei de Vigilància Marina ha controlat un total de 17.479 embarcacions, pràcticament 200 al dia. La major part de les actuacions s’han fet a Calp (3.884), el Campello (3.041) i València (2.974). Segueixen Xàbia (2.339), Torrevella (2.156), Dénia (2.145) i Alcossebre (940).

La resposta és positiva gairebé en tots els casos, no obstant això un cas puntual a Torrevella va obligar els guardians de la posidònia a comunicar la situació a la Guàrdia Civil i al servei de guardacostes, amb qui es coordinen les actuacions de l’equip: “Un veler estava fondejat sobre una prada i se li va demanar que es canviara d’ubicació. El propietari s’hi va negar, fins i tot amb insults cap a l’equip, per la qual cosa es va sol·licitar la presència de la Guàrdia Civil, que es va fer càrrec del cas i de l’expedient sancionador”.

Les embarcacions motores centren les actuacions de control i vigilància dels equips molt per damunt d’altres tipologies com els velers, les motos d’aigua o els caiacs. Els equips reconeixen que en matèria de motos aquàtiques la informació se centra en la informació de la velocitat màxima en espais marins protegits (6 nucs).

El Servei de Vigilància Marina té entre les seues comeses informar les embarcacions de la normativa, derivada del decret, de protecció de la posidònia que prohibeix fondejar sobre les prades de fanerògames i fer una tasca de conscienciació en educació ambiental.

Així mateix, en l’entorn sobretot de les comarques de la Marina Alta i la Marina Baixa, el Servei controla i documenta el comportament de les embarcacions pel que fa a l’albirament i el seguiment de rorquals i dofins, sense que s’hagen produït incidents com va passar a principis de l’estiu, quan diverses embarcacions van perseguir un grup de balenes.

L’experiència destaca l’impacte positiu de les boies ecològiques instal·lades en l’espai marí protegit, que redueixen dràsticament el fondeig irregular sobre les prades de posidònia.