Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Ribera comparece en el Congreso mientras se ultima el acuerdo en Bruselas
“No hay que ser matemático”: los científicos ponen la crisis climática ante los ojos
Opinión - Mazón se pone galones. Por Raquel Ejerique

Emergències reconeix per escrit que són els que han d’avisar els alcaldes i els demana els telèfons 15 dies després de la DANA

El centre de coordinació d'Emergències, responsable del 112, a l'Eliana.

0

La Conselleria de Justícia del Govern valencià de Carlos Mazón, a través de l’Agència de Seguretat i Emergències, ha desmentit indirectament la faula que intenta propagar el mateix PP des de fa setmanes per la qual es busca responsabilitzar organismes com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) de no avisar els alcaldes de les localitats afectades per la DANA, una competència que és exclusiva del Centre de Coordinació d’Emergència (CCE) de la Generalitat.

I ho ha fet mitjançant un document, a què ha tingut accés elDiario.es, que va remetre el 15 de novembre passat a diversos ajuntaments per mitjà del qual sol·licita els telèfons dels alcaldes o alcaldesses, és a dir, més de dues setmanes després de la tràgica riuada del 29 d’octubre i un dia després del segon temporal que va tindre lloc del 13 al 14 de novembre.

El tercer paràgraf de l’escrit explica de manera clara per què se sol·licita aquesta informació: “Els procediments operatius del CCE estableixen que, en cas de declaració de situació d’emergència o preemergència, es comunique aquest fet als municipis afectats, per la via que s’establisca per cada municipi”.

Una obligació que, com va informar aquest diari, estableixen tant la Llei de protecció civil com el Pla Especial d’Inundacions de la Comunitat Valenciana, legislacions que deixen molt clar que organismes com la CHX o l’Agència Estatal de Meteorologia són merament consultius i la seua única funció és informar el CCE de les situacions de la seua competència (situació de preses i cabals i evolució climatològica, respectivament) perquè el comandament únic que depén de la Generalitat prenga les decisions oportunes i avise els municipis implicats en l’emergència, cosa que no en tots els casos va passar el 29 d’octubre passat.

Emergències ja va enviar aquest mateix document als diferents ajuntaments el juny passat, després de les eleccions autonòmiques, però, pel que sembla, uns quants no van remetre la informació requerida o, si la van remetre, no s’havia arribat a actualitzar en la base de dades.

Precisament, l’exalcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, va revelar en el seu compte de Twitter que el departament d’Emergències de la Generalitat li va telefonar dues vegades el 13 de novembre passat, durant la nova alerta de DANA, pensant que encara continuava al capdavant de l’Ajuntament. L’exalcaldessa d’Algemesí, Marta Trenzano, també va ser contactada per error per treballadors d’aquest servei el dimecres 30 d’octubre, un dia després de la catàstrofe, per a comunicar-li un problema de mobilitat de diversos treballadors d’una cooperativa agrícola d’aquest municipi.

Des del departament d’Emergències van assegurar llavors que és responsabilitat dels ajuntaments modificar les dades de contacte de l’alcalde o alcaldessa i que després de les eleccions de juny del 2023 van remetre la circular esmentada, que ara s’ha tornat a enviar als consistoris per a demanar-los que facilitaren la nova informació i que l’Ajuntament de Benicarló no va aportar aquestes dades noves.

Etiquetas
stats