Dos professors de dues zones d’Espanya tan llunyanes com la Comunitat Valenciana i Cantàbria acrediten que el frau a gran escala en els cursos de formació per a aturats de les administracions autonòmiques que finança la Unió Europea ha sigut generalitzat. Malgrat els 880 quilòmetres que hi ha entre Alacant i Santander, un àudio i un contracte opac segellats a la riba del Cantàbric i la Mediterrània confirmen el cobrament de “mossegades” per part d’acadèmies d’acreditació als salaris dels seus professors autònoms.
La Fiscalia Anticorrupció ja investiga des del mes de novembre del 2018 aquesta macrotrama i per a les seues perquisicions compta amb abundant documentació, àudios i més papers que podrien acreditar el presumpte frau i que podrien incrementar-se per les aportacions de desenes de docents i exprofessors que han denunciat aquestes pràctiques a eldiario.es. La denúncia inicial la va presentar l’Agència Antifrau valenciana, que sospita que es podrien haver-se comés o estar cometent-se els delictes de frau en subvencions, falsedat i malversació de cabals públics. En aquests moments, més d’una trentena d’acadèmies de tot Espanya estan en el punt de mira.
El modus operandi que revela aquest periòdic amb àudios i documentació és senzill. L’acadèmia paga als professors les seues quotes d’autònoms –cosa que podria plantejar un altre delicte contra la Seguretat Social– i 17 euros bruts per hora de curs de formació. Per part seua, el professor factura al centre de formació entre 35 i 50 euros perquè ho puga justificar davant l’Administració, que per llei obliga a gastar el 40% de les ajudes de la UE en salari docent.
Perquè puguen justificar davant l’Administració autonòmica les mossegades entre els 17 euros que cobren i els 40 o 50 euros que facturen, les acadèmies imparteixen als docents cursos ficticis de “seguretat laboral” o “gestió” i els els cobren. Així, el pagament de diners negres del professor cap a l’acadèmia es “legalitza” amb aquesta formació que no es produeix mai, malgrat que s’arriben a donar fins i tot diplomes com el que va rebre Juan Carlos Aparicio, que ha contat el seu cas a eldiario.es.
D’altra banda, l’àudio que es reprodueix en aquesta informació és del 2013 i s’hi reflecteix la negociació entre el directiu d’un centre de formació d’Alacant, que a més forma part de la patronal provincial i parla en nom d’altres acadèmies, amb un professor que és un dels denunciants que han provocat la investigació de l’Agència Antifrau valenciana i la Fiscalia Anticorrupció.
El director del centre li explica que tots els professors cobren “autònom, més 17 euros bruts”. És a dir, el cost de l’autònom del professor és a càrrec de l’acadèmia. El docent li replica que altres centres paguen 14 euros l’hora i que no pot ser “que paguen catorze euros i hàgem de facturar-ne 50”. El professor li contesta que podran oferir-los algun curs perquè puguen tornar legalment els diners.
“Hem de veure el que m’haurien de facturar. L’any passat ‘Micro’ va ser entre 35 o 40 mil euros, que ix a uns 45 o 50 euros l’hora”, calcula el director del centre. El professor replica que “hi ha bastant diferència”. “El que cal veure és amb factures, donant-te cursos per exemple d’orientació laboral, control i qualitat, n’hi ha tres o quatre, quant podem rebaixar d’això d’ací (en referència al desfasament entre el que cobra i el que factura)”, proposa el director del centre alacantí.
El docent contesta i planteja els problemes que pot tindre amb Hisenda si declara 70.000 euros, i en realitat no han percebut aqueixa quantitat. “Si facture 70.000 i Hisenda em diu que n’he de tornar 4.000 és un problema”, afirma el professor. “Jo el que he fet alguna vegada és ajudar una mica, uns 500 euros, però tot segur que no”, li proposa el representant del centre. Una indemnització per la sobrefacturació que l’Agència Tributària grava per l’alta facturació d’aquests professors.
Una situació calcada a aquest enregistrament la va viure Juan Carlos Aparicio amb un centre de formació càntabre. En un primer moment, l’empresa li feia signar un contracte en què el preu per hora de classe era de 45 euros bruts.
El mateix dia i en un altre contracte privat, la mateixa empresa i el mateix col·laborador signaven el mateix contracte en què el professor cobrava 25 euros bruts per hora de curs, en una formació que va durar 50 hores, la quantitat que realment es quedaria.
La diferència, 20 euros bruts per hora, l’havia de tornar a través d’un curs fictici de “Ergonomia i ambient físic en el lloc de treball”. En total, 20 euros per 50 hores, 1.000 euros acreditats per factura. Segons Aparicio, el curs no es va celebrar mai i va ser un mer paperot per a justificar davant l’Administració aqueix ingrés. El centre va donar al docent fins i tot un diploma de reconeixement i aquest periòdic té en el seu poder la factura que va haver de fer i que es va presentar davant l’Administració i davant l’Agència Tributària.
La denúncia d’aquest frau revelada per eldiario.es ha provocat un al·luvió de denúncies de professors que asseguren haver patit aquest tipus de pràctiques. No és difícil tampoc trobar aquests relats en fòrums professionals que, amb anònims, es queixen amargament d’haver de tornar grans quantitats de diners.
“Mostrem la nostra oposició i preocupació totals per les pràctiques que es narren en eldiario.es perquè, encara que no són pràctiques generalitzades, contaminen un sector que fa anys que treballa per impulsar una formació de qualitat que millore l’ocupabilitat dels ciutadans”.
Així s’ha pronunciat l’Associació Estatal de Grans Empreses de Formació (AEGEF) davant la informació que la Fiscalia Anticorrupció investiga un frau a gran escala en els cursos de formació a aturats centrat en la manipulació del salari dels professors perquè una part revertisca en les acadèmies.
“La nostra associació aplica un codi ètic si s’identifiquen males pràctiques que preveu l’expulsió de les empreses que no el respecten”, afig l’associació en un comunicat, que conclou: “Des de fa anys afirmem que, com passa en tots els sectors productius, l’Administració ha de centrar el focus en el fet que la formació impartida siga de qualitat i redunde en la millora de l’ocupabilitat dels treballadors desocupats, garantint al mateix temps que totes les empreses intervinents complisquen, pel que fa a la relació laboral amb els seus empleats, el que s’estableix en el VIII Conveni Col·lectiu d’Ensenyament no Reglat, subscrit per la patronal i els sindicats CCOO i UGT”.