La instrucció del cas Taula de corrupció del PP a València, que s’ha trossejat en set peces per a agilitar-ne, pretesament, la investigació, va lenta. Molt lenta. Fa poc el fiscal anticorrupció ha demanat un any més per a continuar amb les perquisicions de la branca coneguda com a “barrufeig”, en què es persegueix un possible delicte de finançament il·legal del PP de Rita Barberá en les eleccions del 2015. Aquesta sol·licitud ha exasperat les defenses dels nou regidors del PP imputats, que al·leguen indefensió i dilacions indegudes.
Les altres peces separades continuen més o menys en la mateixa situació i fiscal i jutge instructor continuen fent diligències i analitzant els informes policials més de quatre anys després, des que el 29 de juliol de 2014 la denunciant i diputada provincial d’Esquerra Unida Rosa Pérez Garijo presentara la primera denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció.
Pérez Garijo ha sigut dels pocs polítics d’esquerra que ha criticat la instrucció, per tal com, segons va dir en la comissió parlamentària del cas Taula en les Corts Valencianes aquesta setmana, s’han quedat potes importants de la trama corrupta per investigar. A més, també va criticar l’actuació fiscal perquè, tal com va puntualitzar, “depén del poder polític”.
Quines són aqueixes ombres que la investigació judicial no està intentant il·luminar?
Segons les denuncia inicial i les altres aportacions de la diputada d’esquerres –fins a set–, almenys s’han quedat tres potes importants per investigar: els sobrecostos escandalosos en les obres de carreteres de la Diputació de València, els llums LED de l’empresari amic d’Alfonso Rus i l’etapa anterior a Marcos Benavent en la saquejada empresa pública Imelsa.
El departament de carreteres de la Diputació de València sempre ha sigut una àrea molt polèmica de l’ens provincial. En aquest cas, la diputada d’esquerres va denunciar projectes concrets i va aportar documentació de modificacions d’obra sense justificar. En la carretera entre la Iesa i Alpont, el desviament del pressupost inicial va ser d’un milió d’euros; en la de Rocafort-Montcada 82.399 euros i en la de Xeraco 361.494 euros.
Pérez Garijo acusava l’equip d’Alfonso Rus, imputat en unes quantes de les causes de Taula, d’adjudicar les obres amb criteris no objectius, licitar les faenes abans d’expropiar els terrenys o inaugurar carreteres abans que s’adjudicara l’obra.
L’altra gran peça que no s’ha judicialitzat –de moment– és la instal·lació de centenars de milers de llums LED produïts per l’empresa d’un amic de Rus, Inelcom, i on treballava un baró important del PP a la comarca de la Costera. Aquesta empresa es va quedar amb el 50% del projecte de la Diputació de substitució de bombetes tradicionals en què es van invertir uns 11 milions d’euros.
Rus es va inventar una central de compres per a distribuir el pla de LED, cosa que no va evitar que l’empresa Inelcom aconseguira un percentatge majoritari d’adjudicacions, malgrat ser nova en el sector d’aquestes bombetes. Curiosament, eren els ajuntaments governats pel PP els que majoritàriament van confiar en l’empresa de Xàtiva.
A més, la diputada també va aportar nombrosa documentació sobre l’etapa en Imelsa anterior a la de Marcos Benavent, l’autodenominat “ionqui dels diners”. Abans, apunta la denúncia, s’hauria funcionat en aqueixa empresa pública amb nombroses irregularitats i amb desenes de col·locats i treballadors zombis, és a dir, que cobraven sense anar a treballar.