“Patim la contaminació del port de València per terra, mar i aire”. Així s’expressa el portaveu de l’associació de veïns de Natzaret, Julio Moltó, arran de dos incidents més relacionats amb la infraestructura portuària, que està immersa en un procés polèmic per a culminar la seua ampliació nord, cosa que en duplicaria la capacitat actual.
L’entitat veïnal va denunciar fa poc “noves emanacions d’àcid sulfhídric procedents del port que van provocar el tancament durant 10 dies del laboratori de Sanitat Animal de la Generalitat el mes de març passat”, un extrem que han confirmat fonts de la Conselleria d’Emergència Climàtica. D’aquesta manera, es reprodueix l’incident que també va denunciar l’entitat el mes de desembre del 2021.
La Unitat d’Anàlisi de Sanitat Animal, al costat del pont de les Drassanes, va desallotjar el seu personal i va tancar el laboratori a causa a l’olor d’àcid que emanava del sanejament procedent de la xarxa de clavegueram del port, gestionat per la mateixa Autoritat Portuària de València (APV).
La regidora del Cicle Integral de l’Aigua de l’Ajuntament de València, Elisa Valía, ha confirmat que després de l’incident detectat entre desembre i gener, els tècnics han mantingut els mesuraments d’àcid sulfhídric en les connexions de clavegueram del port amb la xarxa municipal i que l’11 de març es van detectar valors per damunt de les recomanacions, encara que ha insistit que en cap moment suposa un risc per a les persones.
Després de detectar el problema, se’n va donar trasllat a l’APV perquè prenguera les mesures oportunes i a la conselleria com a organisme afectat: “El Port va informar que netejaria l’últim tram del col·lector entre la seua estació de bombament i la xarxa municipal, amb la qual cosa, almenys de manera temporal i per les últimes mostres preses, s’ha solucionat el problema”.
Amb tot, Valía va confirmar que els tècnics continuaran recollint mostres diàriament per controlar els nivells i va comentar que possiblement l’APV hauria de plantejar-se la instal·lació d’una depuradora per a donar una solució definitiva al problema, al mateix temps que es va oferir a l’associació veïnal a donar les explicacions necessàries.
Per part seua, l’associació veïnal Devesa el Saler va denunciar dilluns l’aparició d’una taca prop d’un vaixell davant de les aigües protegides de la Xarxa Natura 2000 incloses en el Parc Natural de l’Albufera.
Fonts de la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana han confirmat que s’investiga la procedència de l’abocament i que tot apunta que podria tractar-se d’un vaixell carregat de gas que es dirigia al port de Sagunt. Les perquisicions continuen en marxa, segons les mateixes fonts.
Capitania Marítima va imposar el 2018 un total de 17 multes i el 2019 un total de 14 per contaminació d’hidrocarburs en la mar, és a dir, 31 en dos anys.