Conèixer el territori propi i gaudir-lo. Aqueixa és la invitació anual que fa la Fira de les Comarques, que desenvolupa enguany la seua sisena edició del 4 al 6 de maig en la Plaça de Bous de València i la seua esplanada, organitzada per València Turisme, marca del Patronat Provincial de Turisme de la Diputació de València.
De la gastronomia a la multi-aventura, tres són els àmbits en els quals posa especial èmfasi la Fira dels Comarques: el denominat “turisme actiu”, el més clàssic turisme cultural i el turisme grastronòmic. Si aquest últim compta amb degustacions i productes en vuit stands dedicats al programa “Del tros al plat” i un showcooking amb demostracions de cuiners procedents d'unes quantes comarques, el turisme cultural i el turisme actiu es despleguen en les ofertes de 19 empreses, a més de l'amplíssim catàleg institucional que 47 municipis i 12 mancomunitats aporten a aquesta fira.
“El turisme intern és un dels principals motors del moviment turístic dins del territori”, assenyala València Turisme, que afegeix que “la Comunitat Valenciana continua sent la primera destinació dels valencians i les valencianes”. I dins d'aquest turisme intern, la ciutat de València és el principal emissor de turisme als pobles valencians, amb especial rellevància en les comarques pròximes. Alguna cosa que confirma la dada que el 2017 un 51,3% dels viatges dels valencians en la mateixa Comunitat Valenciana van tenir com a destinació la província de València.
Amb un programa que posa especial èmfasi en les activitats lúdiques orientades al públic infantil, la Fira de les Comarques “aferma l'estructura comarcal del nostre territori”, segons va explicar la diputada provincial Pilar Moncho al consell rector del Patronat de Turisme fa unes setmanes, i aprofita que “la primavera és l'època ideal per a organitzar i planificar els desplaçaments vacacionals”.
El ventall és ampli i inclou opcions més tradicionals, com les festes (n'hi ha 65 declarades d'interès turístic), les platges (n'hi ha 107 en el litoral de la província de València) o la visita a monuments i l'assistència a celebracions (sis patrimonis de la humanitat), però també el cicloturisme (amb els més de 10.000 quilòmetres de recorreguts possibles) i el senderisme (amb un total de 105 sendes i vies verdes).
Packs de multi-aventura com el que ofereix a Riba-roja de Túria l'empresa València Adventure, que inclou una ruta en caiac pel Turia o un descens en caiac més un recorregut pel patrimoni bèl·lic de la Guerra Civil que representen un refugi antiaeri i les trinxeres del paratge dels Rodanes, són alguns dels productes de turisme actiu que es presenten en la Fira.
L'empresa Totglobo, de Bocairent, per exemple, ofereix passejos amb globus pel parc natural de la Serra Mariola. I el monestir de Sant Jeroni de Cotalba, a Alfauir, a vuit quilòmetres de Gandia, proposa visites guiades a un dels complexos del seu tipus, fundat en el segle XIV, més notables i millor conservats del territori valencià.
València Turisme aprofita la Fira de les Comarques per a potenciar el seu punt d'informació “València Turisme Friendly”, que ja va presentar en la fira Fitur, una iniciativa amb la qual pretén generar una base de dades de persones interessades a rebre informació sobre els productes turístics de les comarques valencianes, en funció de les preferències escollides.