Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Fira del Llibre arranca l’edició “més especial” amb rècord d’expositors i llibreries afectades per la DANA

La Fira del Llibre es uno de los eventos más destacados que organiza el Gremi de Llibrers, entre otros

Leila El Moudni Guerrero

23 de abril de 2025 23:11 h

0

El sector del llibre va ser un dels més damnificats en la catàstrofe de la DANA del 29 d’octubre. Milers de llibres van ser arrasats per l’aiguat i, al seu torn, centenars de punts de venda van quedar inoperatius. Sis mesos després, algunes de les llibreries encara no han tornat a alçar la persiana, no obstant això, tornen a estar presents en una nova edició de la Fira del Llibre de València que se celebra del 24 d’abril al 4 de maig.

Concretament, en aquest 60é aniversari, la Fira del Llibre bat rècords d’espais i es converteix en la més gran fins al moment, amb 91 expositors i 135 casetes. A més, a aquest esdeveniment se suma la catàstrofe del 29 d’octubre passat, la celebració del qual és transcendental per a impulsar de nou el sector editorial. Tan sols en Edicions Bromera, el segell valencià de més gran, confirmen pèrdues de 350.000 llibres en les instal·lacions que els emmagatzemaven, i la indemnització dels quals continua sense arribar. 

“És una edició molt especial, perquè commemorem dates i, per primera vegada, al cap de sis mesos, el sector del llibre torna a ajuntar-se”, explica el director de la cita literària, Manolo Gil. La raó és que deu llibreries afectades per la riuada i associades al Gremi de Llibrers (entitat organitzadora) estaran presents en la Fira del Llibre sense haver tornat a posar en marxa el seu negoci. “La fira per a algunes llibreries simbolitza un percentatge molt alt dins de la seua facturació anual”, subratlla Gil.

En aquest sentit, des de l’organització d’aquesta 60a edició han reunit tots els seus esforços per a assumir el cost de les casetes d’aquestes llibreries i, al seu torn, han impulsat “descomptes especials per a les editorials valencianes”. 

No obstant això, com explica el mateix director, la celebració va estar a punt de no dur-se a terme perquè no es van convocar les ajudes de Difusió del Llibre i la Lectura al novembre. “Vam moure uns quants fils i vam aconseguir una ajuda extraordinària per part de la Generalitat de 130.000 euros, més els recursos propis de la fira i les ajudes de l’Ajuntament de València, juntament amb les de la Diputació, i hem pogut celebrar aquesta edició”, confessa Gil. “El sector del llibre en valencià és molt vulnerable, tant les llibreries com l’edició independent, perquè en molts casos depén de subvencions i carències”, destaca. 

Des de l’organització, també van posar el focus, “de manera excepcional”, en la necessitat d’impulsar actuacions musicals, teatrals o de contacontes que foren gestionades per pobles i barris de la ciutat afectats. “L’Ajuntament ens hi va ajudar. Tindrem l’oportunitat de presenciar dues actuacions de Teatre l’Horta i dues més de Sedajazz”, els espais dels quals van ser arrasats per l’aiguat del 29 d’octubre. 

Any Beneyto, literatura hispanoafricana i autors internacionals

Entre les novetats del 2025, la Fira del Llibre ha organitzat al voltant de mil activitats com ara firmes d’autors, presentacions o tallers juvenils o familiars. 

En aquesta ocasió, 500 escriptors passaran per les casetes en menys d’una setmana i mitja, xifres que situen la fira com “la segona més important de l’Estat espanyol, per darrere de Madrid”. A més, enguany solament es duran a terme activitats sol·licitades pels centres educatius els dies 29, 30 i 2 de maig, per no ser festius.

Així mateix, enguany s’ha apostat per la presència de l’autor grecosuec Theodor Kallifatides com a Premi Fira del Llibre Internacional 2025, que ha rebut el premi TodosTusLibros pel millor llibre de ficció, La guerra, una trilogia composta per Campesinos y señores, el arado y la espada i Una paz cruel, atorgat per la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreries (Cegal). La cita tindrà lloc el 3 de maig a les 18.30.

Amb això, l’esdeveniment dedicarà un espai d’homenatge a quatre escriptors valencians, entre els quals figuren Maria Beneyto, com a Escriptora de l’Any 2025, el poeta Ramón Guillem; Josep Palàcios i Concha Alós, autora de la dècada dels 50 i guanyadora de dos Premi Planeta i la novel·la del qual, Las hogueras, compleix 60 anys.

A més, autors com a Sabina Blanca, Manuel Baixauli, Rosa Montero o Rosa Rivas visitaran la fira per a firmar les obres respectives. La programació es pot consultar en la pàgina oficial de la Fira del Llibre.

Segons confirma Gil, la Fira del Llibre és l’única a Espanya que para atenció a la literatura hispanoafricana, la “gran oblidada”, insisteix, “literatura feta en castellà des de Guinea i el Sàhara”. Enguany es dedica aquest espai a la commemoració del 40 aniversari d’Ekomo, la primera novel·la guineana escrita per una dona, l’escriptora María Nsué Angüe.

“Recuperar la normalitat després de la DANA”

Una de les llibreries que encara no ha pogut obrir les portes és la de Somnis de Paper de Benetússer, que podrà “recuperar la normalitat” durant els dies que se celebre la Fira del Llibre. “Ha sigut dur portar a terme la reconstrucció i continuar amb la llibreria”, conten des de Somnis de Paper, i afigen que el suport de la gent ha sigut fonamental.

Entre aquesta i les nou restants que hi participen, també formaran part Pasarela de Picanya, Moixeranga de Paiporta, Bufanúvols de Catarroja o Librolandia de Benetússer.

Des de Somnis de Paper comenten que, si bé encara no han pogut obrir, des del consistori de Benetússer els van oferir una parada en el mercat municipal en què continuen oferint el seu servei. Preguntats per les ajudes al sector del llibre, tant des d’aquesta llibreria com el director de la fira confirmen que sí que han arribat als afectats. 

“Ho vam perdre gairebé tot. Es van poder salvar llibres que estaven en les prestatgeries més altes. Hem calculat pèrdues de 130.000 euros entre llibres i mobiliari”, asseguren.

L’última xifra disponible de l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV) estima en 4,5 milions d’euros les pèrdues del sector editorial valencià arran de la inundació, recordada com un escenari desastrós en què va guanyar la solidaritat ciutadana.

Etiquetas
He visto un error
stats