La Fiscalia demana tres anys i mig de presó per a l’exalcalde per l’incendi de Cullera

Europa Press

València —

El Ministeri Fiscal demana tres anys i mig de presó per a l’exalcalde de Cullera, Ernesto Sanjuán (PP), per l’incendi que es va declarar el 26 d’abril de 2014 a la zona del Cabeçol-muntanya de les Raboses de la localitat com a conseqüència d’uns focs artificials que hi va autoritzar, malgrat la prohibició de risc “extrem” d’incendi forestal.

En la qualificació provisional, el Ministeri públic demana el sobreseïment de la causa pel que fa a l’exregidor de Festes, Andreu Piqueras, perquè considera que no s’ha acreditat que la seua conducta fóra constitutiva de delicte. El fiscal també demana una indemnització per a la Generalitat de 1.092 euros, que és l’import a què van ascendir les despeses d’extinció.

El fiscal considera que l’exalcalde va actuar amb una “inobservança frontal” de les “precaucions mínimes” a l’hora d’autoritzar el llançament dels focs artificials per les festes majors a la muntanya de la localitat, al costat del castell, en un moment en què les condicions no eren “gens idònies”. Les flames, que van obligar a evacuar uns quants habitatges i a retirar els vehicles que hi havia en carrers pròxims, es van escampar i van calcinar 3,2 hectàrees de superfície.

En anys anteriors, com a conseqüència del disparament d’altres castells de característiques semblants, havien tingut lloc a la mateixa muntanya de Cullera altres incendis, tot i que van ser d’“escassa extensió i conseqüències”, el 2010, el 2011 i el 2013. Malgrat tot, es va tornar a triar com a lloc de llançament aquest paratge “emparant-se en la tradició”.

Fax i telèfon

El dia acordat, el 26 d’abril, el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat havia decretat risc extrem d’incendi forestal i l’oficial en cap de guàrdia del Consorci Provincial de Bombers, a les 12.59 hores, va enviar un fax a l’Ajuntament per informar d’aquest fet. S’hi va comunicar també l’avís telefònicament.

En el fax –dirigit a l’alcalde– es recordava el risc decretat i s’hi assenyalava que, segons la normativa, en aquestes circumstàncies estaven prohibits els espectacles pirotècnics en terreny forestal o en la rodalia. L’alcalde, malgrat tot, sense consultar-ho amb cap expert, va ordenar-ne la disparada en un moment en què la humitat relativa era del 63 per cent, la temperatura de 14 graus i el vent bufava a 80 quilòmetres per hora. El foc va ser extingit gairebé al cap d’un dia.