Josep Franco, Rubén Luzón i Joan Garcia del Muro, guanyadors dels 45 Premis Octubre

Josep Franco, Rubén Luzón i Joan Garcia del Muro són els guanyadors dels Premis Octubre en els apartats de narrativa, poesia i assaig, dotats amb premis de 10.000, 3.000 i 6.000 euros respectivament. Un total de 155 originals aspiraven als premis.

Premi Andròmina de narrativa

Premi Andròmina de narrativaFranco ha estat escollit entre 53 autors per l’obra La vida és dura, un repàs de la societat contemporània amb una excusa: es tracta d’un pintor que treballa fins que assoleix un èxit internacional, però a causa d’uns trasbalsos en la seua vida se’n va a Colòmbia.

Josep Franco (Sueca, 1955) és un dels autors més representatius de la narrativa actual catalana, tant per la seua formació com per la seua actitud social i personal. Entre les seues novel·les més conegudes cal destacar Anàdia, la ciutat submergida, Manuscrit de mossén Gerra, L’últim roder, Les potències de l’ànima, Vent d’Almansa, Rondalles valencianes, aquest últim juntament amb el desaparegut Enric Solbes. L’última novel·la publicada a Bromera és Aldebaran, inspirada en els fets tràgics esdevinguts el 18 de setembre de 1911 a Cullera, quan una multitud colèrica, irritada per les injustícies i els abusos, va assassinar el jutge Jacobo López de Rueda i dos dels seus ajudants.

Premi Vicent Andrés Estellés de poesia

Premi Vicent Andrés Estellés de poesiaLuzón ha estat guardonat per Alguna cosa, un poemari que intenta utilitzar la paraula per a arribar més enllà i parla de la insuficiència del llenguatge. Ha competit amb 74 originals més.

Luzón va nàixer a València l’any 1982. És llicenciat en filologia catalana i en filologia hispànica per la Universitat de València. La seua trajectòria literària va començar amb Cames ajudeu-me (Paiporta: Denes, 2005), obra guanyadora del IV Certamen César Simón de Poesia. Posteriorment va publicar Baladaspirina (Barcelona: Edicions 62, 2008), llibre guardonat amb el XLVI Premi de Poesia Ausiàs March de Gandia. Amb el seu tercer llibre, Ai (Alzira: Bromera, 2012), va obtenir el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia de Burjassot 2011 i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2013 en la modalitat de poesia. El seu quart recull, Sinó (Palma: Lleonard Muntaner Editor, 2015), és una col·lecció de cinquanta poemes escrits entre l’abril del 2011 i el juny del 2013, per a la confecció del qual l’autor va poder disposar d’un ajut a la creació literària del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Alguns poemes de Luzón han estat inclosos en un parell d’antologies: Pedra foguera: antologia de poesia jove dels Països Catalans (Palma: Federació Llull / Edicions Documenta Balear, 2008) i Tibar l’arc: una mirada a la poesia valenciana actual (Barcelona: Tria Llibres, 2012). Pròximament, Edicions Bromera publicarà la seua traducció íntegra, de l’anglés al català, de Les aventures d’Alícia al País de les Meravelles, de Lewis Carroll. Actualment treballa com a traductor i corrector autònom, i també exerceix d’editor i d’assessor lingüístic a Edicions del Buc.

Premi Joan Fuster d’assaig

Premi Joan Fuster d’assaigGarcia del Muro ha estat distingit per Soldats del no-res, un llibre que parla sobre què els passa pel cap als joves europeus que abandonen la vida d’ací i se’n van a lluitar amb l’Estat Islàmic. És un intent d’aproximar-nos a la figura d’aquests xicots occidentals.

García del Muro (Lleida, 1961) és professor en la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull i en l’Institut Obert de Catalunya. Actualment viu a Barcelona. Les seues obres principals són Ser y conocer (1994), Història de la filosofia (1997), El pensament ferit (Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera 1999), Totalitarisme postmodern (Premi Ernest Lluch a la Cultura i els Drets Humans), Ficcions còmplices (Premi Joan Fuster d’assaig 2003, compartit amb Antoni Vives), El pensament creacionista en les tres religions monoteistes (2004), Com ens enganyem. La ceguesa voluntària en les societats contemporànies (VIII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta), Menú del dia: carn de canó - Set estudis sobre metafísica del consumisme (Premi d’assaig Sant Miquel d’Engolasters), La generació ‘easy’ o de l’educació en l’era del buit (Premi Joan Profitós d’assaig pedagògic 2013) i Santo Tomás de Aquino (2015).