La Generalitat Valenciana s’inspira a Catalunya sobre memòria democràtica: banc d’ADN i centres d’interpretació

“Nodrir-se d’experiències en què Catalunya va per davant, com la identificació de víctimes, l’intercanvi de dades o el banc d’ADN, que ara estem posant en marxa des de la Generalitat Valenciana, contribueix a enriquir les polítiques de memòria democràtica a la Comunitat Valenciana”. Així s’ha expressat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, durant una visita conjunta amb la responsable de l’àrea de memòria democràtica i consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Lourdes Ciuró, al Poble Vell de Corbera d’Ebre, el Memorial de Camposines i l’Espai d’Interpretació dels 115 dies, a les Terres de l’Ebre. 

Amb un protocol signat entre totes dues administracions i amb una vigència de quatre anys, tots dos governs autonòmics es comprometien a impulsar diferents accions que contribuïren a la reparació, la dignificació i el reconeixement de les persones procedents de la Comunitat Valenciana, de Catalunya o altres llocs, que van ser víctimes de la repressió franquista arran del colp militar del 1936. 

Durant la trobada, la consellera Pérez Garijo ha visitat Corbera d’Ebre, la Fatarella i Falset, localitats que van ser escenaris de la Batalla de l’Ebre en la Guerra Civil. També s’ha traslladat al Centre d’Interpretació dels 115 dies del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Conebe) i al Memorial de Camposines. 

Els carrers i les cases en ruïnes del Poble Vell de Corbera d’Ebre són testimoniatge mut de la violència i de les conseqüències brutals de la guerra (el conjunt va ser declarat lloc històric protegit per la Generalitat de Catalunya el 1992). 

L’Espai d’Interpretació dels 115 dies recupera la memòria de les persones que van participar en la Batalla de l’Ebre i explica els factors militars i polítics que hi hagué en joc. La batalla, un dels episodis clau del final de la contesa, es va desenvolupar entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938 i va deixar un balanç d’uns 30.000 morts i 100.000 ferits. 

El Centre d’Interpretació forma part dels Espais de la Batalla de l’Ebre, que agrupa més d’una vintena d’espais històrics vinculats a la batalla, recuperats i senyalitzats i cinc centres d’interpretació.

El Memorial de Camposines, situat al terme municipal de la Fatarella, es concep com un monument a tots els que van participar en la batalla, sense distincions ideològiques o bàndols, amb l’objectiu de superar la fractura social que va suposar la Guerra Civil. 

A més, compta amb una exposició permanent que inclou la història d’una desena de combatents de la batalla. El Memorial acull una ossera on es depositaran les restes dels combatents que encara estan en diferents punts del territori.

“Anar de la mà”

Rosa Pérez Garijo i Lourdes Ciuró han coincidit en la importància d’“anar de la mà” en el desenvolupament de les polítiques de memòria democràtica a través de la col·laboració i l’impuls d’actuacions conjuntes de justícia, memòria, reparació i també de “no repetició”. 

La consellera valenciana ha afirmat que Catalunya “és un exemple en polítiques de memòria, un camí en què el Govern del Pacte del Botànic treballa des del 2015” i en què aquest intercanvi d’experiències “serà molt positiu per a continuar avançant, anar més lluny i que es conega la nostra història”. 

De la seua banda, Lourdes Ciuró ha manifestat que el compromís de totes dues comunitats “en la lluita per la justícia, la llibertat i la garantia de no repetició ens obri la possibilitat de compartir moltes experiències i avançar junts”.