El Govern valencià requereix documentació precintada per l’UCO de la investigació a Zaplana per recuperar les ITV

El departament que dirigeix Rafael Climent treballa a contrarellotge per tindre-ho tot a punt una vegada finalitze el contracte esmentat al desembre d’enguany. Aquest és el termini que té per a crear l’empresa pública que assumirà la gestió de les estacions i els seus 1.200 empleats. La Conselleria d’Economia estima que la gestió directa de les estacions permetrà obtindre uns beneficis nets anuals de 39,3 milions d’euros per a les arques públiques.

Un servei llastrat per la corrupció del PP

L’operació d’externalització de les ITV, un servei que era públic en els anys 90 del segle passat, va servir perquè uns pocs anys després de les adjudicacions les concessionàries vengueren els drets per desenes de milions d’euros, que són els que, al seu torn, s’haurien utilitzat per a pagar les mossegades a la trama internacional que s’investiga en el cas Erial. Sedesa va vendre la seua concessió per 86 milions d’euros i la va repartir entre molts dels investigats ara.

L’adjudicació dels lots de les ITV, un dels epicentres del cas Erial, es va dur a terme el 1997 i van resultar agraciats uns quants empresaris que havien portat Zaplana de la mà al poder autonòmic valencià, aplanant el pacte entre Unió Valenciana i el Partit Popular (el conegut com a pacte del pollastre) després de les eleccions autonòmiques del 1995.

En el procés d’adjudicació, tant l’empresa Sedesa, de la família Cotino, com Grupo Lubasa i Pavasal van guanyar el concurs milionari. El 17 de novembre de 1997, segons reflecteixen les agendes confiscades durant el registre del despatx de l’expolític del PP en Telefónica, Zaplana es va reunir amb Juan Cotino, amb l’empresari Luis Batalla i amb Pavasal.

El lot dos (zona València nord) va anar a parar a una unió temporal d’empreses (UTE) en què participava la mercantil Técnicas y Tratamientos Medioambientales SA, de la qual l’empresari Luis Batalla era administrador únic. En el cinqué lot (zona Alacant-Elx), Pavasal participava en l’UTE que va resultar adjudicatària.

Pavasal està investigada en el cas Taula pels pagaments a les campanyes electorals de Rita Barberá. Lubasa és propietat de la família Batalla de Castelló. El pare, Luis Batalla, va estar dos anys sense poder contractar amb administracions públiques per frau fiscal. El seu fill Gabriel és ara president de la companyia i va admetre haver finançat el PP de Francisco Camps.

Un informe anterior de l’UCO va concloure que el repartiment posterior de les comissions va ser de 10,5 milions per a la trama internacional liderada per Eduardo Zaplana; 11,3 per al que va ser director de la policia amb Aznar Juan Cotino i 580.000 euros per a l’expresident de Bancaixa i de la Generalitat José Luis Olivas.

L’últim informe de l’UCO fet públic fa poc se centra en la fórmula que va utilitzar el també exministre de Treball en l’etapa de José María Aznar com a president del Govern per a repatriar i blanquejar fins 4,5 milions d’euros procedents d’Imision Internacional, una de les empreses pantalla vinculades a Zaplana a través de les quals es van cobrar les presumptes mossegades.