“El legislador valencià pot aprovar una llei de protecció ambiental que afronte el problema d'abandonament d'envasos i residus d'envasos de begudes en la Comunitat Valenciana imposant el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) com a únic procediment de gestió”.
Així arranquen les conclusions de l'informe emès per la Facultat de Dret de la Universitat de València sobre la viabilitat jurídica de la posada en marxa d'aquest sistema que la Conselleria de Medi Ambient pretén implantar en el primer trimestre de l'any 2018.
El document ha estat realitzat a petició de l'esmentada conselleria i es va presentar en l'última reunió del Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient (CAPMA), celebrada el 19 de gener.
Segons l'estudi, “negar la competència de les CCAA per a aprovar una norma que garantisca l'aplicació del SDDR seria contrari a la Constitució Espanyola i al Dret de la Unió Europea”.
A més a més, prossegueix el document, “el Tribunal de Justícia ha reconegut la major eficàcia ambiental del Sistema de Dipòsit i Devolució enfront d'altres sistemes de recollida en l'àmbit dels envasos de begudes que no la incentiven econòmicament”.
Pel que fa al principi de lliure circulació de mercaderies, el text assegura que “cap problema es plantejarà mentre la llei projectada no continga mesures que obstaculitzen el comerç intercomunitari de begudes de manera desproporcionada”.
Per a salvar aquest problema, “pot imposar-se l'ús d'un símbol per a identificar els envasos gestionats mitjançant el SDDR”.
Aquest informe tombaria un dels principals arguments dels detractors del SDDR, els quals asseguren que és il·legal la seua implantació des dels governs autonòmics ja que les competències en matèria de residus són de l'Estat.
Estudi econòmic
Un altre dels documents que es van lliurar als membres del CAPMA va ser un estudi econòmic dels costos d'implantació del SDDR elaborat per la Universitat Jaume I.
Aquest document estima en 66,8 milions d'euros el cost total de la posada en funcionament de tot el sistema.
No obstant açò, calcula en 39,7 milions els ingressos que generaria principalment procedents dels envasos no retornats (10 cèntims per envàs) i dels recuperats i portats a reciclar.
Així, la diferència (27 milions d'euros) es cobriria mitjançant una taxa administrativa que haurà d'abonar la indústria i que hauria de ser de quasi un cèntim per envàs, és a dir, quasi el doble del que actualment abonen a Ecoembes.
Si s'implanta el SDDR, la indústria pagaria la taxa dels envasos subjectes al sistema, però no la d'Ecoembes, per a evitar duplicitats, tal com estableix l'esborrany de la llei redactada per la conselleria.
Entre les despeses més destacades, l'informe preveu la instal·lació de 2.441 màquines en hipermercats i supermercats amb un cost total de 13,3 milions d'euros, altres 3,3 milions a l'any en borses homologades per a emmagatzemar residus i quasi 10 milions d'euros en personal.
Per a finançar aquestes despeses, es repartiran entre els comerços que entren en el sistema 39,4 milions d'euros procedents dels 0,02 euros que el gestor del sistema els donarà per envàs arreplegat.
Reunió amb la patronal
La implantació del SDDR ha passat d'anar a velocitat de creuer a entrar en una fase de dubtes i incertesa, principalment per l'oposició dels empresaris i supermercats, els quals van arribar a presentar un manifest signat per 47 entitats en contra el SDDR.
Davant aquesta situació, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va intervenir en el conflicte i va instar les parts al dialogar.
El passat 12 de gener, la conselleria i Cierval van acordar obrir una mesa de treball per a debatre mecanismes que incrementen la taxa de reciclatge, segons el president de la patronal, José Vicente González, “sense barreres de cap tipus”, amb la viabilitat del SDDR de fons.
Així, aquest dimarts 31 de gener tindrà lloc la primera reunió entre les parts en la qual, segons fonts de Medi Ambient, es farà un diagnòstic de la situació del reciclatge d'envasos a la Comunitat Valenciana, per a establir posteriorment mesures per a millorar-ne el reciclatge.