Interior agraeix al Marroc la seua ajuda en les zones afectades per la DANA: “És una fita en les relacions entre tots dos països”
LLEGIR EN CASTELLÀ
Said Errami recolza al seu diploma, perfectament emmarcat, damunt la taula. En traure el mòbil de la butxaca, ja té el dit preparat en el disparador de la càmera. Foto, retallada, lluentor. Uns minuts després, Errami obri un dels seus xats en WhatsApp i envia la foto. Alça el rostre de la pantalla i xarra amb la resta dels companys del contingent marroquí que es va desplaçar fa dos mesos a les zones afectades per la DANA a València. “El penjaré en el saló de casa”, revela un altre dels operaris al voltant de la taula.
Dimecres passat 8 de gener, el Ministeri de l’Interior d’Espanya, a través de la Delegació de Govern i Protecció Civil, va lliurar 98 diplomes als marroquins desplaçats per a assistir les zones afectades per la DANA i en reconeixement de la seua entrega i faena. L’esdeveniment, que es va celebrar a l’hotel Ramada by Wyndham a Almussafes, on s’ha allotjat el contingent des que va arribar a Espanya, ha comptat amb la presència i la participació de figures polítiques, diplomàtiques i institucionals.
En l’acte han participat Pilar Bernabé García, delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Virginia Barcones Sanz, directora general de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, Alberto Javier Martín, director general d’Emergències, Said Drissi El Bouzaidi, cònsol general del Marroc a València, i Toni González, alcalde d’Almussafes.
A més del lliurament dels diplomes als operaris marroquins, Interior també ha regalat una placa de record al personal del Ministeri de l’Interior marroquí a través dels seus dos representants, el coronel Jamaleddin Elmegnouni i el comandant Yassine Khebouiz.
Familiaritat, voluntarisme i germanor
L’acte ha començat amb la intervenció de l’alcalde de la localitat, Toni González, que, a més del seu agraïment, ha desitjat que l’estada haja sigut al més agradable possible i ha estés una nova invitació per al futur: “Si algun dia voleu vindre a Almussafes, compteu que sereu molt ben rebuts”, revela.
Per part seua, el representant diplomàtic del Marroc a València, Said Drissi El Bouzaidi ha remarcat el “bon acolliment des del primer moment de la gestió” així com l’atenció de la Delegació del Govern en la zona que ha facilitat la preparació de “tots els detalls i les necessitats del contingent marroquí”. “Tot l’equip recordarà la seua estada a la Comunitat Valenciana”, expressa el representant diplomàtic. S’hi sumen les declaracions del director general d’Emergències, Alberto Javier Martín, que ha incidit en el fet que els operaris marroquins “són un veritable exemple de germanor”.
“Ja hem tingut l’experiència prèvia de treballar amb el Marroc –en la coordinació de l’operació Pas de l’Estret– i ja coneixíem com de meravellós que és treballar amb els germans del Regne del Marroc”, ha expressat la directora general de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, Virginia Barcones Sanz. A més, Sanz estén el seu agraïment al mateix rei del Marroc, Mohamed VI, i recorda que “en el pitjor moment tots vau ser part del ‘tots a una’”.
D’altra banda, Pilar Bernabé García, delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, ha reconegut “la faena de gran complexitat per les circumstàncies del territori” que han exercit els operaris marroquins. A més, també ha recordat que “hi havia dies que només treballava el contingent marroquí juntament amb l’exèrcit d’Espanya”. “La vostra faena ha sigut vital en algunes localitats on han vist la llum després de veure tant de fang”, afig Bernabé. Finalment, la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana ha expressat que l’ajuda dels operaris “marca una fita en les relacions internacionals entre el Marroc i Espanya” i reforça “el compromís i la lleialtat de Mohamed VI amb Espanya”.
Abans del final de l’esdeveniment, s’ha projectat un vídeo del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska Gómez en què expressava que el contingent marroquí “ha deixat una empremta inesborrable de solidaritat” i que són “un exemple per a tota la civilització”. A més, Grande-Marlaska ha recordat que el desplegament del Marroc ha buidat més de 350 quilòmetres de xarxa de clavegueram, cosa que “Espanya sempre recordarà amb gratitud”.
Una relació d’assistència entre el Marroc i Espanya
Les relacions entre el Marroc i Espanya en Protecció Civil es basen en un conveni firmat a Rabat el 1987, que va establir cooperació tècnica, assistència mútua i una Comissió Mixta entre totes dues nacions. Aquest acord abasta resposta a desastres naturals, ajuda humanitària i col·laboració en àrees com l’operació Pas de l’Estret, simulacres, lluita contra incendis i formació conjunta entre les seues Escoles Nacionals de Protecció Civil.
Després de les inundacions del 29 d’octubre, el Marroc va ser un dels primers països a oferir ajuda. 36 camions especialitzats van arribar des del Marroc, que van desplegar 120 persones entre tècnics, traductors i coordinadors. Aquest equip ha drenat més de 15 localitats, retirant llot equivalent a 50 piscines olímpiques.
El grup inclou personal civil de ciutats com Tànger, Casablanca i Fes, coordinat per Protecció Civil espanyola i el coronel marroquí Jamaleddin Elmegnouni. Mohammed Alouch, operari marroquí, va ressaltar l’orgull d’ajudar Espanya com a retribució al seu suport arran del terratrémol d’Al Haouz. Les operacions comencen diàriament des d’Alfafar i han arribat a zones com Catarroja, Xiva i l’Alcúdia, reforçant els llaços de solidaritat entre tots dos països. L’operatiu l’han coordinat la Generalitat Valenciana i el Ministeri de l’Interior i s’ha estés fins al 9 de gener de 2025, per decret del rei Mohamed VI.
0