Una investigació de la policia “caça” l’exdirectora de l’IVAM i el seu marit Rafael Blasco: viatges de plaer amb la família pagats amb fons del museu

Hotels de cinc estreles a Xangai, de quatre a Roma, habitacions dobles per a tota la família a Madrid... El matrimoni format per l’exdirectora de l’IVAM, Consuelo Císcar, i l’exconseller condemnat per corrupció, Rafael Blasco, vivia amb tot el luxe. Això sí, pagava el museu que dirigia Císcar, segons apunta un ofici de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia lliurat a la jutgessa.

Els investigadors del cas IVAM han obtingut correus electrònics, documents manuscrits i factures de les empreses de transports que treballaven per al museu durant l’època de Císcar que mostren que la pinacoteca va finançar presumptament el luxós tren de vida del matrimoni. En la causa, que investiga el Jutjat d’Instrucció número 21 de València, també està imputat l’artista Rablaci, fill del matrimoni Císcar-Blasco, i uns quants antics directius del museu.

Una treballadora d’una de les empreses de transport va retratar el clan –i tota una època passada– en un dels correus electrònics: “És una família complicada, però són superpoderosos”. L’empresa Sakvitur SL va reservar habitacions al març del 2009 per al matrimoni “supervip” i el seu fill, i també per a les filles del primer matrimoni de Císcar, que anava a recollir un premi.

Durant la seua etapa al capdavant del museu, Consuelo Císcar va tindre un cert predicament i poder en els cercles artístics, malgrat els seus coneixements culturals més aïna limitats. La directora d’una de les pinacoteques més importants d’Espanya, nomenada pel Partit Popular, “sempre dorm en el Palace”, apunta la treballadora de l’agència de viatges. Aquesta vegada, Císcar va canviar el seu allotjament per un altre hotel del passeig del Prado. “És meravellós que, aquesta vegada, que viatja amb els que estima més dorma al vostre hotel. Sé que no he de dir res més”, assenyala la dona. “A ella, per favor, molt de cas”, afig.

A Xangai (Xina), el matrimoni i el seu fill Rablaci (acrònim de Rafael Blasco Císcar) van optar per allotjar-se en un hotel de cinc estreles. El fill del matrimoni, la carrera artística del qual travessa un període sense pena ni glòria després de la caiguda en desgràcia de sa mare, havia exposat en el gegant asiàtic. Durant aquell viatge de març del 2009 una de les treballadores de l’empresa Sakvitur SL va haver de modificar la documentació perquè “el nom del conseller [Rafael Blasco] no ha de figurar en la factura”. “Ahir ens va telefonar per dir-nos que el nom del conseller no hi ha de figurar”, conta la treballadora a un dels seus subordinats. En aquell moment, Blasco era conseller de Solidaritat i Ciutadania i es dedicava, segons confessió pròpia i sentència del Tribunal Suprem, a robar els fons públics de la cooperació valenciana.

La UDEF creu que la documentació intervinguda “suggereix” que Císcar va utilitzar les empreses contractistes del museu per a viatjar acompanyada pel marit i altres familiars, “tot això a càrrec de l’IVAM”.

La situació del clan és enormement complicada. El jutjat del cas IVAM manté imputats Císcar i el seu fill Rablaci i ha embargat a l’exdirectora del museu béns valorats en un milió d’euros. L’exconseller està a l’espera de la sentència per les peces dos i tres del cas del saqueig de la cooperació valenciana, després del controvertit pacte a què va arribar amb la Fiscalia Anticorrupció del qual es va desmarcar l’Advocacia de la Generalitat. A més, Blasco figura com a querellat per Anticorrupció en el cas Osvaldos, una causa que investiga el Jutjat d’Instrucció número 6 de València i en què també estan imputats dos nebots de l’exconseller (un d’ells, Sergio Blasco, exgerent de l’Hospital General) i un altre familiar. L’altre cas en què Rafael Blasco estava investigat va ser arxivat pel mateix jutjat després d’un informe clau de la Intervenció de la Generalitat, tal com va informar aquest diari.