El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, constreny els seus exsocis del PSPV-PSOE a presentar conjuntament una moció de censura contra el Consell de Carlos Mazón per a canviar un executiu “incapaç” de fer front a la gestió de la DANA. Els valencianistes van oferir els seus 15 diputats als seus companys de l’oposició, atés que en necessiten 20 per a registrar aquesta proposta i que puga debatre’s en les Corts Valencianes, però els socialistes no han respost formalment a aquesta proposta. Compromís també ha presentat una comissió d’investigació per a esclarir la gestió de les primeres hores de la DANA i establir mecanismes de prevenció davant riuades futures. Sobre aquestes qüestions i altres, el líder valencianista atén elDdiario.es en el seu despatx del parlament valencià.
Una de les iniciatives més importants que han plantejat com a oposició és la moció de censura al president de la Generalitat, Carlos Mazón. Com van les negociacions amb el PSPV-PSOE per a impulsar-la?
Aquests vots no tenen data de caducitat. Cada dia que passa es fa més necessari que aquest Govern no continue més, aquest govern és un perill per a la vida dels valencians. Hauríem de presentar-la per decència, per vergonya i perquè ens ho demana la gent. El carrer demana que Mazón no continue un dia més. No entenc, ni ho entenen molts votants socialistes, la posició del PSPV: el problema és el PP, és un Govern d’incompetents. Si a un partit li vam fer una moció de censura [en referència al Govern de Mariano Rajoy el 2018] perquè estava fins a les celles de corrupció, com no li hem de fer una moció de censura a un govern que ha demostrat la seua incompetència, que la demostra dies després, i que té més de 200 morts damunt la taula. No entenc la posició del PSPV.
Entenem que no ha tingut resposta a la seua oferta.
De moment no, però hi insistim. Tenen els nostres 15 diputats, perquè nosaltres no la podem presentar. Si els tinguérem, l’endemà de la compareixença de Mazón l’hauríem presentada. La gent no vol un home que els ha abandonat, que ha mentit, que demostra que no està a l’altura. Els valencians se senten abandonats per aquest Govern. Per higiene democràtica, per vergonya i per decència, hauríem de presentar aquesta moció. Continuem fent una crida al PSPV, perquè Mazón no dimitirà, ni el PP el canviarà per un altre. Quan Pedro Sánchez es va presentar a aquella moció de censura no tenia garantit que eixiria, i s’hi va presentar, perquè va entendre que, per decència, havia de presentar-la davant un partit corrupte. Ara que estem davant un partit inoperant, inútil, que menteix i que només està pendent de salvar el coll... el PSPV hauria d’animar-se a presentar-la.
Necessitarien Vox per a aprovar aquesta moció de censura.
Hauríem de votar tots amb consciència. Crec que estem davant un esdeveniment prou greu perquè s’anteposen els interessos de la gent als del partit. Hauríem de preguntar-nos si Mazón i aquest Govern són els més indicats per a pilotar aquesta etapa. Sé que hi ha diputats del PP que no estan contents amb la gestió d’aquesta crisi que ha fet el seu president.
Han creat un equip jurídic per a estudiar accions legals. Com va aquest treball?
Hem demanat centenars de documents a les conselleries. Quan presentem alguna cosa, serà molt documentada, treballada i fonamentada, que tinga base. Nosaltres vam dir que lluitaríem contra la llei educativa al carrer i ho vam fer, en les Corts, i per la via jurídica, i va donant-nos la raó treballant en aquest recurs d’inconstitucionalitat. Ara fem el mateix: recopilar tota la informació jurídica per a donar-li forma, però el que si que garantim és que Compromís estarà present en els tribunals per a anar contra aquest Govern absolutament incompetent.
Precisament la setmana passada el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el seu recurs contra la llei d’educació del Consell.
En principi és una bona notícia que hi vegen indicis d’inconstitucionalitat. Ens ratifica en el nostre camí, no s’ha d’abandonar cap via per a lluitar contra aquest govern. Estem satisfets.
Ho faran per la via de la negligència, sumant-se a una querella ja presentada... Com?
Amb tota la prudència del món, crec que quan agafes la via jurídica ha d’estar molt fonamentada. Busquem la millor manera. Compromís hi estarà perquè així ho creiem i perquè la gent ho demana. He estat aquest cap de setmana en la manifestació educativa, en la manifestació feminista [contra la violència de gènere, prèvia al 25N] i la gent ens diu: no ens abandoneu.
També està la via política, aquestes comissions d’investigació que es debatran dimecres... Què esperen?
El que no volem que siga és com la comissió d’investigació de l’accident del metro. Una comissió tutelada, controlada, pagada perquè tots digueren el que havien de dir. Hem sigut els primers a demanar la compareixença de Mazón, la dels consellers, que encara no s’ha produït, i la comissió d’investigació. Alguns van arrossegant els peus. L’interés del PP serà anar a una comissió que intente exculpar-los i estarem molt vigilants. Nosaltres volem dirimir totes les responsabilitats i, sobretot, marcar el camí, perquè aquestes seran situacions que viurem sovint en el futur.
La gestió política posterior, el relat, recorda l’accident del metro a València del 2006.
Sí. Van intentar desviar l’atenció cap al maquinista, amb l’accident del metro, amb el Yak 42, amb l’Alvia... Algú no estava on havia d’estar, no va prendre les decisions prèvies que havia de prendre, ni va reunir el Cecopi, i això contrasta amb el que sí que van fer altres, com els alcaldes, el president de la Diputació o el conseller de Medi Ambient.
Són partidaris de citar membres del Govern en la comissió d’investigació?
Les principals responsabilitats recauen sobre qui té la competència en emergències, el govern autonòmic i el president de la Generalitat, però som crítics, entenem que davant la constatació que la Generalitat estava absolutament superada, que no prenia les decisions, creiem que el Govern [central] podria haver-hi tingut un paper més protagonista. També crec que han de comparéixer els organismes estatals, perquè tothom tinga clar qui va complir la seua obligació i qui no. Estic segur que l’Aemet i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer van complir, però per transparència han de donar explicacions.
Vostés van demanar que el Govern hi intervinguera o apartara Mazón. No contradiu el sentit de l’autogovern? Ho hauria fet millor un ministre que un representant autonòmic?
Un mes després et dic que sí. Veiem la incompetència d’aquest Govern dia a dia. Els consellers no han sigut capaços ni de donar la cara. La comunitat educativa té una sensació d’abandó... Un conseller que no visita el centre i que, quan hi ha un accident, diu que no hi va perquè ha d’anar a veure la seua família... Quan un accepta un càrrec ha de saber quines són les seues obligacions. Soc valencianista des que tinc 15 anys, però, quan hi ha risc per a les persones, quan hem vist el que hem vist, quan constates que no està a l’altura i que la incompetència frega la perillositat per als valencians, dic que sí [a la intervenció del Govern].
No és una infantilització per a les institucions autonòmiques que hi haja una superestructura que haja de salvar-nos...
Davant la incompetència d’alguns, que no hi ha manera de tirar-los, perquè [en el PSPV] no volen firmar la moció de censura per a apartar-los... hi ha vegades que cal posar per davant la seguretat i l’eficàcia. Aquest Govern és incompetent i per això el volem tirar.
Ha passat un mes i no ha comparegut cap conseller, només un ple monogràfic en què el president marcava els temps. Citaran la consellera, ara ex, de Justícia, Salomé Pradas?
Clar. Tenim Vox en missió ‘salvar el soldat Mazón’ i no els semblava oportú que comparegueren els consellers, i el ple següent és de proposicions no de llei.
Per què creuen que no volen que comparega?
Crec que Salomé Pradas val pel que calla. Té moltes claus d’aquella vesprada. Seria important veure el registre de telefonades del president i també el de la consellera. Ells intentaran que no comparega.
Què esperen d’aquest nou Consell?
Crec que Mazón només intenta salvar el coll. És l’únic que no s’adona que està amortitzat, que creu que podrà presentar-se a la reelecció. La designació d’un militar com a vicepresident és una manera de desviar l’atenció. Li desitge sort, perquè la seua serà la de tots els valencians, però el militar hauria de saber que, quan acceptes ser vicepresident, acceptes ser polític, i els ciutadans tenen tot el dret a criticar les seues decisions, a demanar per boca dels seus representants explicacions i a qüestionar les mesures. Ja no és militar i està en un govern polític, subjecte a tots els controls d’una democràcia.
Després que Mazón oferira a una periodista dirigir la radiotelevisió pública i que el seu actual director dimitisca, es preveu que en els pròxims dies vulguen reprendre les negociacions per a nomenar el nou Consell d’Administració i l’estructura d’À Punt. Què faran?
Nosaltres entenem que en À Punt, perquè torne a haver-hi confiança en les institucions, hauria de triar-se a una persona independent, que generara consens i amb un perfil professional, no polític. Veient els antecedents de l’Agència Antifrau, crec que el PP posarà una persona que controle el mitjà de comunicació. No entrarem en un joc per a blanquejar un intent de control de la televisió pública valenciana. Si parlem de professionals, podem parlar-ne; si és un canvi de cromos, no hi entrem.