Joan Ribó impulsa una experiència pilot de setmana laboral de quatre dies i 32 hores a València

L’alcalde, Joan Ribó, es va reunir dimecres en l’alcaldia amb el president de la Cambra de Comerç, José Vicente Morata, i la presidenta de CEV-València, Eva Blasco, a qui va traslladar la possibilitat de posar en marxa a València l’experiència pilot d’una setmana de quatre dies i 32 hores.

La prova pilot tindria lloc durant el mes d’abril de 2023, per la qual cosa l’alcalde ha proposat als representants empresarials traslladar la condició de dia no laborable de la festivitat local de Sant Vicent Màrtir al mes d’abril perquè, amb aquest trasllat, aquest mes tindria quatre setmanes completes de quatre dies laborables. En cap cas afectaria la festa de Sant Vicent, perquè el 2023 cau en diumenge.

L’alcalde, Joan Ribó, ha assegurat que es tracta d’un primer contacte i en els pròxims dies es reunirà també amb els sindicats. A més, Ribó va afirmar que són conscients que “això no s’ha fet en cap lloc d’Europa”, però “és important investigar-ho, perquè avançar a reduir la jornada laboral és un pas avant per a qualsevol treballador”.

Ribó va assegurar que seria un estudi, un experiment que volen fer a l’Ajuntament: “Ho volem fer concretament des del dilluns 10 d’abril fins al dilluns 1 de maig. Coincideix que hi ha tres dilluns que no hi ha faena, un és dilluns de Pasqua, l’altre és Sant Vicent Ferrer i el Primer de Maig és el dia del treballador i tenim la possibilitat de moure la condició de no laborable de Sant Vicent Màrtir, que ja cau en diumenge el 2023, a un dilluns d’abril perquè és un festiu local”.

L’alcalde va recordar que en la Generalitat s’han fet diversos congressos sobre la possibilitat d’avançar cap a una jornada laboral de 32 hores: “Nosaltres volem veure, sense entrar en cap mena de negociació col·lectiva entre treballadors i empresaris, perquè això no ens correspon ni és competència municipal, què li passaria a la ciutat de València si s’instaurara una jornada de 32 hores en quatre dies a la setmana. I ho podem provar durant un mes”.

Ribó es va referir expressament a sectors com “la restauració, el turisme, el transport, l’EMT, quina seria la resposta de les famílies i, en definitiva, plantejar-se un estudi, perquè nosaltres sabem que hi ha sectors industrials importants que estan treballant, siga treballant telemàticament, siga treballant per objectius, en què el temps no és un factor determinant i és important anar investigant això”.

L’alcalde va valorar l’impacte de la mesura sobre la conciliació de la vida laboral, personal i familiar, perquè “per a qualsevol treballador reduir la jornada laboral és un pas avant, és un pas avant per a les seues famílies i el que volem veure és com respondria la nostra ciutat, perquè pensem que és un pas positiu”.

Una organització del treball diferent de la tradicional

De la seua banda, el president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata, va assegurar que han de fer una elaboració de beneficis i costos del que pot comportar per a les empreses.

“És veritat que aquesta és una ciutat oberta, una ciutat mediterrània, on cada vegada tenim més empreses en l’àmbit tecnològic que decideixen vindre ací i on la seua organització de la faena pot ser diferent de la tradicional, a pesar que és una decisió entre empresaris i treballadors. És important fer-ne una valoració, perquè les empreses que ja ho poden fer, ho decidisquen així”, va comentar.

Parlar amb els sectors afectats

D’altra banda, la presidenta de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) a València, Eva Blasco, va assegurar sobre la possibilitat de traslladar la festivitat de Sant Vicent Màrtir que han de comunicar-la als sectors econòmics que representen perquè en facen una valoració: “La valoració, en principi, és que és una festivitat que ha d’estar en algun dels 365 dies de l’any i, per tant, és una proposta a estudiar i que pot ser valorada positivament. La cosa fonamental és veure com s’articula, sobretot l’oferta comercial”.

En aquest sentit, Blasco va considerar necessari “parlar amb els principals sectors, el comerç i possiblement també el transport, per veure com articular aquesta proposta, que agraïm que se’ns haja informat i consultat amb tanta antelació, perquè et dona la possibilitat d’anar tancant tots aquests aspectes”.

I Cimera Internacional sobre Reducció del Temps de Treball

València va acollir el mes de maig passat la Primera Cimera Internacional sobre Reducció del Temps de Treball i la Jornada Laboral de Quatre Dies, organitzada per la Generalitat i el Servei Valencià d’Ocupació i Formació, Labora.

Ja en aquell moment, l’alcalde va anunciar la intenció que València fora pionera en el debat sobre una nova regulació de la jornada laboral i va anunciar l’obertura d’un procés de diàleg amb la Generalitat, els agents socials, les entitats veïnals i les institucions per provar l’experiència pilot de la jornada laboral de 4 dies i 32 hores setmanals. Així doncs, els pròxims dies, l’alcalde es reunirà també amb els sindicats per traslladar-los la proposta.