La titular del Jutjat de Primera Instància número 25 de València, especialitzat en litigis hipotecaris, ha decidit aquest dilluns suspendre part de la seua activitat després de la sentència del Tribunal Suprem que contradiu la jurisprudència anterior en la matèria, un fet que qualifiquen de “greu situació d'inseguretat jurídica”.
Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), la magistrada titular, amb el suport de les quatre jutgesses de reforç, ha suspés les audiències prèvies i vistes en procediments que es vegen afectats per aquesta matèria, els procediments ordinaris en els quals s'exercite acció de nul·litat de clàusules sobre despeses contingudes en escriptura de préstec hipotecari, imposat d'actes jurídics i sol·licitud de reintegrament a l'entitat prestadora.
Les jutgesses són conscients que la mesura “suposarà retards en la tramitació i resolució d'assumptes, amb el consegüent prejudici que això suposa per a les parts” si bé consideren que la decisió adoptada és la més “responsable” en les actuals circumstàncies. Aquesta suspensió s'ha notificat en cadascuna de les actuacions judicials en els procediments afectats, han indicat les mateixes fonts.
La Sala Tercera del Tribunal Suprem (Secció Segona), en sentència 1505/2018 del 16 d'octubre, interpretant el text refós de la llei de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i el seu reglament, va determinar que és el banc i no el client qui ha d'abonar l'impost sobre actes jurídics documentats en les escriptures públiques de préstec amb garantia hipotecària.
Divendres passat, un dia després de la publicació d'aquesta sentència, el president de la sala tercera va emetre un comunicat en el qual, considerant que aquesta sentència suposa un “gir radical en el criteri jurisprudencial” i “tenint en compte la seua enorme repercussió econòmica i social” es va acordar deixar sense efecte tots els assenyalaments amb un objecte similar i convocar un ple de la sala “a fi de confirmar si aquest gir jurisprudencial deu ser o no confirmat”.
Tals circumstàncies provoquen, segons el parer de les jutgesses especialitzades en la matèria a la província de València, “una greu situació d'inseguretat jurídica, atés que la sentència contradiu la doctrina anterior i estableix un nou criteri, la confirmació del qual es qüestiona”.