L’àmbit de la contractació pública, els recursos humans i les oposicions són el focus d’investigació principal per a l’Agència Antifrau Valenciana. Així es desprén de la memòria de l’exercici 2020 presentada pel seu director, Joan Llinares, dimarts als grups parlamentaris en les Corts Valencianes, en què el responsable ha assenyalat un augment considerable de les denúncies relacionades amb males pràctiques en la contractació pública, que ja suposen el 32% del total.
Entre les denúncies, destaquen les que es refereixen a oposicions de la Policia Local, un aspecte que també va subratllar el síndic de Greuges, Ángel Luna, quan va assumir la responsabilitat de l’organisme. Dels 24 denunciants protegits per l’Agència Antifrau, cinc han denunciat irregularitats en processos de selecció de policies locals. L’àmbit de l’Administració municipal concentra el gros de denúncies presentades, tant anònimes com amb persones identificades: el 64% de les denúncies presentades es refereixen a administracions de caràcter municipal, incloent-hi les entitats corresponents al seu sector públic. En segon lloc, amb un 22% del total, està l’Administració de la Generalitat Valenciana, inclòs el sector públic autonòmic.
Segons l’àmbit material de les denúncies presentades, els dos àmbits principals han sigut els de contractació pública i els recursos humans: l’any 2020 la contractació pública ha representat el 32% de les denúncies presentades –va ser del 25% el 2019–, seguida de la gestió de recursos humans que, si bé ha descendit, continua sent del 28% (abans, el 40%) del total de les denúncies presentades.
Llinares ha destacat els fraus en oposicions com una cosa “molt basta” en què algú directament va facilitar les respostes a un aspirant, en referència a un alt càrrec que va enviar respostes a una amiga en un examen. “La selecció pública és una cosa molt seriosa”, ha recordat, per a evitar que els funcionaris siguen mediocres o estiguen “captius” de qui li ha facilitat el lloc.
A parer seu, la falta de personal llastra les investigacions i creu que és una qüestió que l’Administració pública “hauria de prendre’s molt seriosament” i que ha empitjorat amb la pandèmia. Així mateix, ha destacat casos com l’enriquiment injust, els contractes menors fraccionats o l’abonament de factures sense contractació, que posen traves al control administratiu.
L’Agència Antifrau té sota protecció 24 persones, la majoria funcionaris de l’àmbit local, després de rebre 35 sol·licituds en 2020. En els seus tres anys de vida, l’estatut del denunciant ha protegit 35 persones de possibles represàlies per les denúncies interposades. De les 226 denúncies, s’han resolt 36 expedients, dos dels quals s’han traslladat a òrgans judicials i quatre al Tribunal de Comptes.