Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE prepara un cierre de filas con Sánchez para el comité federal
Agricultores golpeados por el incendio que arrasó en Lleida: “Parecía el infierno”
Opinión - Política sin complejos… y sin escrúpulos. Por Esther Palomera

L’Ajuntament recula i deixa sense efecte l’ordre de tancament dels restaurants de la Marina de València

El mur de la Marina de València del qual es va precipitar el jove que va morir.

Carlos Navarro Castelló

València —

0

El pols entre l’Ajuntament de València i els quatre locals hostalers annexos a l’edifici Veles e Vents continua cada vegada més tibant, més encara després del fatal accident pel qual un jove de 16 anys, estudiant als Germans Maristes, va morir la matinada del 31 de maig passat després de precipitar-se pel mur que cobreix l’aparcament, amb una altura de 4 metres.

El regidor delegat de Grans Projectes de l’Ajuntament de València, José Marí Olano, va emetre una ordre de cessament d’activitat dels restaurants Destino Puerto, Vlue Arribar, Dos Lunas i El Camarote, en acabar el termini de l’última pròrroga de la concessió atorgada el mes de gener passat.

No obstant això, els propietaris dels locals ja van advertir que el procediment administratiu utilitzat per l’Ajuntament no era conforme a dret, per la qual cosa van recórrer contra l’ordre de tancament. El 16 de maig passat, el Jutjat Contenciós Administratiu número 6 de València va acordar suspendre cautelarment l’ordre municipal de tancament, almenys fins que hi haja una sentència definitiva sobre el fons de la qüestió.

Aquesta resolució i una segona sobre un altre dels locals implicats és la que ha obligat l’Ajuntament a revocar la seua pròpia orde de tancament. L’expedient municipal, a què ha tingut accés elDiario.es reconeix que “l’òrgan judicial raona, en síntesi, que l’actuació ordenada per l’Administració equivalia a una mena de desnonament administratiu que no s’escau tractant-se de béns de naturalesa patrimonial, atés que l’ocupació dels locals derivava d’un títol previ (un contracte d’arrendament) atorgat per la mateixa Administració, encara que aquest títol ja haguera vençut”. En conseqüència, diu l’expedient, “el jutge estima que la recuperació possessòria pretesa, si escau, ha de canalitzar-se a través de les accions judicials civils corresponents”.

Així doncs, des de la delegació que dirigeix Marí Olano es resol que “no s’escau la recuperació d’ofici de la possessió dels locals esmentats per via administrativa, pel fet de tractar-se de béns patrimonials l’últim títol possessori dels quals (contracte d’arrendament) ha expirat”. A més, insta els propietaris legals dels locals que procedisquen “al lliurament voluntari d’aquests a l’Ajuntament de València, amb caràcter immediat”, un pas que és poc probable que facen, perquè sempre han demanat un nou concurs públic a què poder presentar-se. Aquest lliurament, prossegueix la resolució municipal, “haurà de fer-se amb lliurament de claus (modalitat clau en mà) i amb retirada prèvia de la totalitat de béns mobles, estris o elements instal·lats de la seua propietat que pogueren romandre en els locals, en compliment de les obligacions contractuals assumides en el seu moment al final dels arrendaments”.

L’Ajuntament ja va anunciar que, en cas de no cedir la possessió de manera voluntària, acudiria al jutjat per la via civil, com apunten les diferents decisions judicials.

L’alcaldessa de València, María José Catalá, va arribar a anunciar l’adjudicació de dos d’aquests locals a l’escola d’hostaleria La Mare Que Va de la Fundació Asindown, i va afirmar que els altres dos els trauria a concurs l’Autoritat Portuària de València (APV). No obstant això, fins que la justícia diga el contrari, els quatre restaurants podran continuar oberts de moment.

Els hostalers van avisar el 2023 del perill del mur

El president de l’associació Marina Premium, Ángel Brandez, i propietari d’un dels locals d’hostaleria situats en el passeig contigu a l’edifici Veles e Vents de la Marina de València, ha comentat sobre el tràgic accident que va costar la vida a un menor fa una setmana que el 10 de maig de 2023 van remetre al Consorci València 2007 un escrit, a què ha tingut accés elDiario.es, en què van advertir el perill que suposava aquest mur.

El document recull una sèrie de deficiències en tot l’entorn que podrien suposar un risc per a les persones i, a més, destaca especialment el cas del mur: “Acompanyem informe sobre deterioracions lleus al voltant de la coberta del pàrquing Veles e Vents, i advertim perquè es prenguen solucions per a evitar accidents de públic que puja al mur que tanca el passeig davant dels restaurants”, diu l’escrit.

Segons Brandez, ja fa “més de 10 anys que adverteixen del risc, perquè hi ha hagut ja anteriorment sis o set accidents semblants, fins i tot hem proposat finançar una solució tècnica consistent a instal·lar sobre el mur un tancament mitjançant panells transparents, però no es va tindre en compte” i afig que l’última vegada que van avisar del perill va ser el 6 de maig passat: “Ho vaig dir jo a l’inspector de Patrimoni i em va dir que en prenia nota”.

A aquesta situació s’afig que en les últimes setmanes, segons denuncia, apaguen l’enllumenat públic en tot l’enclavament, cosa que no contribueix a la seguretat de l’entorn.

Catalá diu que desconeix el document

L’alcaldessa, María José Catalá, va comentar fa poc que, des que és alcaldessa, “no s’ha rebut a l’Ajuntament cap mena d’avís de l’hostaleria de la zona de possibles perills en el mur”. “No tinc constància documental de cap avís. Ens hem reunit diverses vegades perquè –els locals– volien tornar a prorrogar la concessió que tenen” i que “es va acabar”, va exposar.

“En cap moment ens han indicat aquesta circumstància, potser en altres legislatures sí. En aquesta legislatura, sempre que s’han dirigit a nosaltres s’han dirigit per a indicar-nos el seu interés a continuar amb l’activitat que, com tots sabeu, està vençuda” i “no té cap mena de suport administratiu”, ha afegit sobre els locals i el mur. Pel que fa al manteniment de l’activitat d’aquests negocis ja sense concessió, Catalá ha manifestat que “des d’aquest mes de maig hi ha una ocupació en tota regla”.

Preguntada per les competències sobre els sòls i els espais d’aquest enclavament després de la liquidació del Consorci, l’ens públic que gestionava tota la Marina fins que se’n va privatitzar gran part, va comentar que hi ha qüestions per determinar. “Tenim una comissió que prompte podrem reunir. L’edifici Veles e Vents, a priori, és de gestió del municipal i també el pàrquing, però aquest mur concretament hem d’analitzar qui” és el competent, va dir.

Etiquetas
He visto un error
stats