El treball previ de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 126 de Paterna culmina dissabte amb un acte d’homenatge i l’inici de l’exhumació, el pròxim 16 de desembre, dels aproximadament 243 afusellats que acull aquest enterrament comú. “És molt dur escoltar tantes històries”, assegura María Navarro, presidenta de l’associació, que ha aconseguit localitzar quasi un centenar de descendents. Els familiars estan sent informats en un grup de WhatsApp.
“És un nexe comú que tenim, són històries molt similars, els nostres familiars estaven junts a Sant Miguel dels Reis o estava en la mateixa saca, la vídua, com la meua àvia, que se n’ha d’anar del seu poble, les represàlies, la humiliació i la fam”, relata María Navarro. “Quant de sofriment tan repetit amb tants orfes”, postil·la.
Es tracta de la fossa comuna més gran del franquisme en un cementeri valencià, que acull, aproximadament, 243 republicans afusellats en la postguerra. L’associació ha anat localitzant descendents de les víctimes, fins a 98 de moment, mitjançant avisos en xarxes socials i amb la col·laboració d’ajuntaments i cronistes locals. Cada família contactada rep la notícia amb “sorpresa i emoció”, diu la presidenta de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 126 de Paterna.
María Navarro els assessora i els indica on poden trobar documentació en arxius sobre el seu familiar (en l’Arxiu del Regne, on estan els expedients penitenciaris i del Tribunal de Responsabilitats Polítiques o en l’Arxiu Militar de Madrid que conté els sumaris). “Els vaig guiant, tenim un grup de WhatsApp en què posem tots els avanços, les reunions, i a qui hem trobat”, explica la presidenta de l’associació.
Les faenes d’exhumació comencen la setmana vinent. Finançada a càrrec de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, que dirigeix Rosa Pérez Garijo, l’excavació serà dirigida per l’empresa especialitzada Atics, que s’ha encarregat de moltes exhumacions a les Illes Balears de fosses vinculades a la Guerra Civil i la repressió franquista, entre altres treballs arqueològics. Les tasques d’identificació genètica són a càrrec de la Fundació Fisabio gràcies a un conveni amb la Universitat de València i la Generalitat Valenciana.
Dissabte, l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 126 de Paterna ha convocat un acte d’homenatge, que comptarà amb la presència de la consellera Rosa Pérez Garijo, en el cementeri municipal de la localitat valenciana.
Fossa localitzada a Llíria
D’altra banda, a Llíria els especialistes de l’associació Arqueoantro han localitzat una fossa amb 113 afusellats en el cementeri municipal. L’Agrupació de Familiars de Víctimes del Cementeri de Llíria ha informat que l’excavació s’ha centrat de moment en una rasa que correspon a afusellats el 24 d’octubre de 1939, just davall d’una creu que indicava el lloc on estaven els cossos, mesclats amb enterraments de la dècada del 1960.