L’alta mèdica de matinada i l’eixida dilluns de l’hospital La Fe de l’expresident de la Generalitat i exministre de Treball del PP, Eduardo Zaplana, imputat en el cas Erial, s’ha organitzat amb nocturnitat i de manera premeditada. El polític ha pogut rebre així l’alta amb atenció domiciliària sense la presència de les incòmodes fotos i les càmeres de televisió pendents del seu estat des que la jutgessa del cas Erial va alçar la presó provisional sobre el polític dijous passat 7 de febrer al matí.
El polític només ha romàs dos dies hàbils i un cap de setmana hospitalitzat des que se li va decreta la llibertat amb càrrecs i malgrat el greu estat de salut que ha vingut al·legant el seu metge. Ara bé, serà atés en el seu domicili particular amb un programa especial i haurà d’acudir, com ha fet aquest dilluns, totes les setmanes a signar al jutjat.
L’eixida d’Eduardo Zaplana sobre les 7 hores de la matinada ha cridat l’atenció entre personal i usuaris de l’hospital, ja que és molt poc habitual, per no dir excepcional, que un pacient isca a aqueixes hores del centre, ja que els primers metges no comencen a arribar-hi fins a les huit del matí. Fonts oficials de l’hospital La Fe asseguren que l’alta hospitalària amb atenció domiciliària s’ha donat “quan l’equip mèdic ho ha considerat”.
Ernesto Sánchez, un històric sindicalista del centre, explica que les hores intempestives a què ha eixit de l’hospital amb un cotxe particular “no són habituals”. “Normalment els pacients s’esperen que el metge els visite capa les deu o les onze del matí després del cap de setmana i és cap al migdia que abandonen l’hospital”, argumenta, en referència al protocol que se segueix amb el 99% de pacients.
La família de l’expresident ha explicat a eldiario.es que considera que no hi ha hagut un tracte excepcional. Rosa Barceló ha anat a recollir el seu marit “quan s’ha assabentat” que li havien donat l’alta, apunten les mateixes fonts. “No ha volgut evitar ningú, ha eixit per la porta principal i després l’ha portat cap a les 9 al jutjat a signar. Pensàvem que hi hauria més gent”, han explicat.
La família també ha dit que la intenció de l’exministre era atendre la premsa en el jutjat per a “demanar comprensió, perquè estava una mica atordit després de nou mesos tancat”. “El metge no el deixa eixir al carrer precisament perquè hi ha grip”, han assegurat els familiars.
Zaplana tindrà, a més, una Unitat d’Hospitalització a Domicili (UHD) perquè el tracte a sa casa, una atenció per a la qual hi ha llista d’espera. En aquest cas, fonts coneixedores de la situació també asseguren que dos dies naturals després de decretar-se la llibertat són molt pocs perquè haguera corregut tota la llista d’espera de manera ordinària. Fonts de l’hospital al·leguen que, en el cas de Zaplana, com que és un pacient amb patologia crònica, se li ha donat prioritat.
Les mateixes fonts també expliquen que l’actitud de Guillermo Sanz, cap d’Hematologia de l’hospital La Fe i metge de Zaplana, ha sigut diferent respecte a l’habitual en el centre amb altres pacients. “Ha acudit fins i tot en caps de setmana a supervisar l’estat de Zaplana, cosa poc habitual si no és en guàrdia”, afirmen.
Sanz ha mantingut un enfrontament dialèctic amb la jutgessa del cas Erial i sobre la situació del seu pacient. Mentre la magistrada n’ha decretat l’aïllament de l’exterior –sense mòbils, sense visites del seu advocat i amb poc accés a la família–, l’hematòleg ha arribat a escriure que si requeria el seu retorn a presó “seria sense l’alta mèdica”.
Però no sempre se’n va eixir la jutgessa amb la seua. En un moment donat de les vacances de Nadal, un comandament policial es va queixar a la magistrada i a l’hospital, perquè la família del polític havia pogut accedir al pres preventiu. De fet, el comandament policial va alertar de la presència de dispositius electrònics que havien sigut prohibits al polític per la seua situació penal.
Eduardo Zaplana ha estat ingressat des del dia 18 de desembre fins aquest dilluns 11 de febrer. L’estat de salut expressat pel seu metge després d’una prova rutinària li va permetre abandonar la presó de Picassent (on romania en la infermeria) i estar en la planta d’hematologia de l’hospital La Fe de València.
El polític ha estat des del 18 de desembre passat en una habitació incomunicada, encara que individual, com la majoria dels pacients d’aqueixa planta per a evitar infeccions. Dos policies han vigilat les 24 hores del dia que no entrara ningú a l’habitació, on si que disposava de televisió i d’algun periòdic. Fonts de la investigació expliquen que no era, ni de lluny, el malalt més greu de la planta, per les cures que se li aplicaven diàriament. De fet, el poc temps que ha estat a l’hospital després d’alçar-se la presó provisional sembla apuntalar aquesta tesi.
Antecedents de tractes de favor en La Fe
L’any 2000, el sindicalista Ernesto Sánchez ja va denunciar un tracte de favor en l’hospital La Fe a un càrrec del PP. En concret al successor i amic d’Eduardo Zaplana, en aquella època alcalde de Benidorm, Vicente Pérez Devesa. Segons la denúncia de l’època, que va transcendir als mitjans de comunicació, es va tancar una planta de l’hospital per al fill de Pérez Devesa després de patir un accident i en previsió que el llavors president de la Generalitat acudira a visitar-lo.
Treballadors de la Fe van rebre ordres per a millorar l’atenció a l’hospital públic i fins i tot se’ls va demanar que “es cuidara la presentació dels plats del menú”.