El projecte Grand Coral impulsat per Bancaixa i que va generar unes pèrdues a l’entitat i a Banc València de 750 milions d’euros acabarà a Espanya en un judici a 48 persones –entre elles l’expresident de la Generalitat i expresident de Bankia José Luis Olivas– per delictes d’apropiació indeguda, administració deslleial i blanqueig de capitals. Però aquest megaprojecte urbanístic no solament ha generat problemes financers, sinó que a Mèxic ha suposat un problema mediambiental perquè ha arrasat milers de metres quadrats d’aiguamolls a vora mar.
acabarà a Espanya en un judici a 48 persones –entre elles l’expresident de la Generalitat i expresident de Bankia José Luis Olivas– per delictes d’apropiació indeguda, administració deslleial i blanqueig de capitalsTant el Senat com les autoritats municipals i l’Estat de Quintana Roo han denunciat les actuacions urbanístiques tant en la construcció de les diferents urbanitzacions del projecte com el camp de golf Grand Coral en primera línia de platja que han fet desaparéixer milers de metres quadrats de manglar, terrenys que cobreixen d’aigua les grans marees, ple de sorramolls que el tallen formant moltes illes baixes, on creixen els arbres que viuen en l’aigua salada.
Però tota l’agressió urbanística no va acabar en la construcció, sinó que anys després, i segons denúncia la premsa local, des del projecte Grand Coral es continuen depositant enderrocs en l’aiguamoll per continuar amb l’ocupació per a urbanitzar. Aquesta actuació ha provocat que el departament de Medi Ambient del municipi de Solidaridad haja sancionat Grand Coral, denúncia que se suma als tres milions de pesos de multa que se li van imposar el 2014 per danys a la flora i la fauna de la zona.
Grand Coral Riviera Maya i el camp de golf ocupen més de 300.000 metres quadrats de superfície total i van ser clausurats temporalment per l’administració mexicana per la seua afectació mediambiental. Encara així, l’impacte sobre el territori continua sent molt gran amb l’abocament d’enderrocs en aiguamolls i la contaminació que generen els turistes.
Aquestes informacions i vídeos demostren que l’impacte de la inversió de Bancaixa amb els empresaris Juan Vicente Ferri i José Salvador Baldó va ser a més d’un fiasco econòmic, que Bankia no està sabent rendibilitzar per tal com ven els actius per davall del seu preu, un atemptat mediambiental que encara hui genera danys en el passatge de la Riviera Maya.