Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Supremo investiga a un fiscal por filtrar un correo que tenían 18 personas
La pareja de Ayuso aguarda su condena tras reconocer que defraudó a Hacienda
No cabía esperar otra cosa de la Sala Segunda del Supremo. Opina Javier Pérez Royo

Les xifres de la trama de Zaplana: confiscats 11,5 milions en productes financers, 4 cotxes i caixes de seguretat

Un dels Audi decomissats pels investigadors del cas Erial a Eduardo Zaplana.

Lucas Marco

0

La sentència del cas Erial, que ha condemnat a 10 anys i cinc mesos de presó Eduardo Zaplana, suposa un punt reeixit en matèria de recuperació d’actius corruptes que s’anoten en l’haver la Fiscalia Anticorrupció, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i la jutgessa instructora de la causa, Isabel Rodríguez Guerola. S’han aconseguit recuperar un total d’11,5 milions d’euros entre fons decomissats i intervinguts per a garantir les responsabilitats pecuniàries dels condemnats. Uns actius que passen a les mans de l’Estat.

La trama va manejar un altíssim volum de diners –amb una ‘xifra de negoci’ superior a 20 milions d’euros– en una complexa estructura societària en paradisos fiscals provinent de les comissions cobrades a Sedesa, l’empresa de la família Cotino que va obtindre plusvàlues de 86,5 milions d’euros després d’haver sigut adjudicatària de la privatització de les ITV, un procés de licitació falsejat per Zaplana i pel seu excap de gabinet, Juan Francisco García, segons l’apartat de fets provats.

La part dispositiva de la sentència, dictada dimecres per la secció quarta de l’Audiència Provincial de València, detalla els decomisos i les intervencions de comptes bancaris, fons d’inversió, plans de pensions, vehicles, béns immobiliaris o caixes de seguretat. La sentència acorda el decomís d’un Audi Q7 d’Eduardo Zaplana i d’un BMW X3 a nom d’una de les empreses pantalla.

També romanen intervinguts, a l’efecte de garantir el compliment de les responsabilitats pecuniàries per part dels condemnats, un Land Rover de Joaquín Barceló Pachano, testaferro confés de la trama, i un Smart Four Twoo de Francisco Grau, assessor financer.

La sentència imposa multes per un valor global superior a 55 milions d’euros. A més, a l’exministre popular i expresident de la Generalitat Valenciana, principal condemnat, se li decomissen 63.325 euros (la meitat dels fons d’un compte que comparteix amb la seua dona); 50.000 euros en efectiu intervinguts per l’UCO en l’escorcoll del despatx de la seua secretària en Telefónica; 18.000 euros –també en metàl·lic– en l’escorcoll del seu domicili a Madrid, i 238.100 euros en comptes en el Banc Sabadell a nom de l’advocat uruguaià Fernando Washington Belhot, artífex de l’estructura offshore de la trama a Panamà i Andorra.

El decomís també inclou els 6,7 milions d’euros transferits a l’Oficina de Gestió i de Recuperació d’Actius procedents d’un compte a Suïssa titulat formalment per Belhot, però pertanyent a Zaplana, segons la sentència. En total, el compte a abonar per part de l’expresident de la Generalitat Valenciana suposa 7,1 milions d’euros, a més del vehicle.

A Juan Francisco García, excap de gabinet que va arribar a un pacte de conformitat amb Anticorrupció per a reconéixer els fets i rebaixar així la pena de presó, la seua participació en la trama del cas Erial li ha eixit per 1,8 milions d’euros, incloent-hi els seus fons en comptes bancaris, fons d’inversió i plans de pensions.

D’altra banda, a la seua dona (condemnada com a partícip a títol lucratiu del delicte de blanqueig de capitals) se li mantenen intervinguts 105.694 euros en comptes i en un pla de pensions. La sentència tanca l’apartat de comisos amb 371.371 euros més provinents d’empreses de la trama.

Habitatges a Benidorm i caixes de seguretat

A més, romanen intervinguts un total de 473.214 euros de titularitat de Paco Grau, assessor fiscal de Zaplana, entre comptes bancaris i fons d’inversió, així com el vehicle Smart i el 40% d’un habitatge a Alacant.

Al testaferro Pachano, la sentència li manté intervinguts 471.506 euros, incloent-hi comptes corrents i de valors, depòsits, fons d’inversió i diners en efectiu confiscats durant l’escorcoll policial del seu domicili. També tres habitatges a Benidorm, una caixa de seguretat en el Banc Sabadell i un vehicle Land Rover.

D’altra banda, romanen intervinguts fons per un total de 138.162 euros pertanyents als germans Vicente i José Cotino, incloent-hi comptes i plans de pensions, a més d’una caixa de seguretat en CaixaBank.

Etiquetas
stats