L’exsecretari general de la patronal castellonenca, Rafael Montero, i el director d’Economia i Formació de l’extinta Confederació d’Empresaris de Castelló (CEC) llavors, José Antonio Espejo, a més de tres empresaris, estan cada vegada més prop d’anar a judici pel presumpte desviament d’1,8 milions d’euros dels cursos de formació.
La secció primera de l’Audiència Provincial de Castelló ha confirmat la interlocutòria d’incoació del procediment abreujat del titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Nules. Els magistrats consideren que hi ha “prou indicis racionals de criminalitat” per a continuar amb el procediment abreujat.
Els dos dirigents de la patronal, així com empresaris i centres de formació, van recórrer contra la interlocutòria del jutge perquè entenien que “no hi ha indicis racionals de responsabilitat” per a imputar-los penalment. Els magistrats de l’Audiència de Castelló recorden que hi ha factures amb càrrec a fons d’una subvenció concedida a Cierval per cursos de formació inexistents i que “van ser directament abonades als seus emissors des de la Confederació d’Empresaris de Castelló (*CEC)”.
Els cursos fantasma “no s’havien d’impartir ni havien sigut inclosos com a docents en el programa ni participaven en el mòdul de Riscos Laborals” que s’havia d’impartir. L’Audiència de Castelló recorda que la instrucció du a terme les actuacions necessàries “per a decidir, no si hi ha responsabilitat penal, sinó si cal o no obrir judici oral per decidir-hi la possible responsabilitat d’una persona determinada”. Així doncs, totes les exigències “es compleixen àmpliament” en la interlocutòria del jutge de Nules.
Els delictes susceptibles d’haver sigut comesos pels dirigents empresarials (falsedat en document mercantil i frau de subvencions) “es recolzen en múltiples diligències d’investigació practicades”. La instrucció del cas, recorden els magistrats de l’Audiència, inclou un informe sobre el delicte de frau de subvencions elaborat pel Servei Valencià d’Ocupació i Formació (SERVEF, actualment Labora) i un altre de la Delegació Especial d’Hisenda a València, així com la documentació bancària i els testimoniatges pericials.
Els moviments bancaris “reflecteixen la disposició dels fons de subvenció a finalitats diferents de la formació a què anaven destinats” i la falta de justificació per part dels investigats de la destinació dels diners obtinguts. A més, un dels investigats va declarar que va ser la seua sogra qui va confeccionar les factures falses i que els cursos mai es van impartir.