Entre llàgrimes i incredulitat: així va caure la suspensió de les Falles en els diferents sectors de la festa

“Estava comprant per al sopar de la plantà, aquest que estic tant de temps planejant i que estava desitjant compartir amb tota la meua comissió, família i amics, amb el mòbil a la mà, esperant notícies sobre el destí de les Falles; finalment, i encara sense saber el resultat final, vaig buidar el carro; al final va arribar la notícia que no volia sentir, i he de dir que, arribat el moment, em vaig desplomar i no vaig poder contindre les llàgrimes.”

Així relata Isabel Cepeda, fallera major de la històrica falla de la Plaça del Doctor Collado, el moment en què el president del Govern valencià, Ximo Puig, va anunciar l’ajornament de les Falles. Es tracta tan sols d’un exemple entre les quasi 800 falleres majors de València, entre adultes i xiquetes, de la maçada que va suposar la suspensió de la festa de què havien de ser protagonistes.

“Tot un any, o tota una vida esperant aquest moment i acabava d’esfumar-se. Per molt que em digueren els missatges i les telefonades que es tractava d’un ajornament, el meu cervell no ho processava”, assegura.

Però la tristor no va ser tan sols pel que suposava per a ella: “Només pensava en els meus infantils, Carla i Diego, en les ganes que tenia d’abraçar-los. També en les 11 falleres majors de la Seu-la Xerea i el Mercat i en Marina Fagoaga, amiga i companya de la nostra falla i component de la Cort d’Honor, en totes les seues companyes i en Consuelo, la nostra fallera major de València; també vaig pensar en la meua comissió i en les ganes que tenia de reunir-me amb tots ells”.

Sobre la possibilitat de celebrar-les en dates pròximes, afirma que vol “tindre esperança, encara que està costant molt” i espera que es prenguen “decisions ràpidament i que siguen com més favorables millor per a tots els sectors afectats”.

Els presidents de falla també van rebre la notícia “com un poal d’aigua freda”. Així ho expressa Juanjo Mas, president d’una altra falla amb solera també situada en el cor de València com és la de la Plaça del Negret.

Mas comenta: “Abans de res, donem suport a la mesura, perquè entenem que va en benefici de la salut de tots, però no esperàvem la cancel·lació total de les Falles; només alguns actes, com, per exemple, mascletades, castells, revetles o fins i tot l’ofrena”.

Afig Mas: “Les falleres majors estan destrossades; ara mateix en les comissions tenim molts dubtes”. Sobre l’afecció a la falla, assegura que és molt elevada: “Les flors de l’ofrena no es poden tornar, les garlandes del carrer tampoc; cal dir que moltes empreses estan portant-se molt bé amb nosaltres, però cal entendre que altres, com és evident, no poden acceptar la devolució del gènere”.

Les bunyoleries també són altres de les damnificades. Aarón Muñiz, encarregat d’una de situada a la Gran Via, lamenta amb la seua cap, Mariela Santillana, que els van dir que no tindrien “cap problema” i, després d’una inversió de 12.000 euros en dues parades, no saben què passarà: “Ningú ens ha dit res, això sí, ja hem pagat a tothom i dubtem que puguem recuperar la inversió”.

El sector pirotècnic també està entre els més afectats, no sols per l’ajornament de les Falles, sinó també per la crisi mundial del coronavirus i la suspensió d’esdeveniments per tot el món.

Segons la pirotècnica Reyes Martí, han perdut “la facturació de tres mesos” i aquesta situació, si s’allarga, els podria abocar “al tancament”. “Si els ajuntaments no ens ajuden a pagar-ho, no sé com afrontaré el mes d’abril”, confessa.

Sobre la possibilitat de l’ajornament, comenta que seria factible “a curt termini, no a llarg termini, per un problema d’emmagatzematge i pagaments”. I afig: “Jo, són 32 espectacles els que tinc en l’aire entre les Falles i la Magdalena”.