La portada de mañana
Acceder
Trump abre su presidencia con medidas contra los migrantes y antiLGTBI
El PSOE apura el deshielo con Junts para salvar el alza de las pensiones y otras medidas
Opinión - En adelante, señor Quirón. Por Esther Palomera

Castelló forma els funcionaris en la llengua de signes per potenciar l’atenció a persones sordes

Proporcionar qualitat de vida i fomentar l’autonomia de les persones sordes i sordocegues. Amb aquest doble objectiu l’Ajuntament de Castelló desplegarà després de l’estiu un programa pilot de formació entre els funcionaris perquè aprenguen la llengua de signes. Policies locals, agents de Mobilitat Urbana (AMU) i empleats d’atenció al públic assistiran a cursos de diferents nivells de dificultat i sensibilització per adquirir unes nocions bàsiques, de manera que els coneixements assimilats els permeten millorar el servei d’informació als individus amb diversitat funcional auditiva.

L’Associació de Persones Sordes de Castelló (Apesocas) impartirà els tallers. Per a reforçar l’aprenentatge, els alumnes coneixeran en una sessió prèvia, d’una mica més d’una hora de duració, les pautes mínimes de comunicació. Amb aqueixa base, estaran preparats per a la iniciació bàsica, que oscil·larà entre 20 i 30 hores. A partir d’ací, l’exigència dependrà del propi interés del funcionari, ja que els mòduls més avançats (mínim 60 hores amb l’A1) estan homologats com a llengua oficial per la Unió Europea.

Segons explica Apesocas en el seu web, “la llengua de signes compleix fidelment totes les característiques formals del llenguatge humà, té una gramàtica visual rica i pròpia. És una llengua de cultura i depén en l’evolució i el desenvolupament del col·lectiu de persones que l’usen, les persones sordes, sordocegues i les seues famílies”.

L’associació confia que la iniciativa de l’Ajuntament anime altres institucions tant de la ciutat com de la província. “Estem oberts a difondre i formar treballadors d’altres entitats”, asseguren, i recorden que “fa uns quatre anys ja vam fer tallers en les dependències dirigides a l’usuari de la Sotsdelegació de Govern”.

Paral·lelament a aquesta experiència pionera, el consistori impulsarà amb el col·lectiu Mare de Déu del Lledó un projecte de servei d’informació, gestió i orientació sobre la comunitat de persones sordes a Castelló. Es tractarà d’incrementar les condicions de vida infantil i en els àmbits educatiu, sanitari, laboral i familiar.

Així, es programaran 40 accions informatives i gestions a usuaris perquè se senten actors de la seua pròpia vida autònoma i independent, mitjançant orientacions per a ser atesos en la seua llengua natural, la llengua dels signes. De la mateixa manera, se’ls proporcionaran les eines necessàries per a fomentar la seua autonomia personal diària. A més, atendrà les demandes sol·licitades d’informació d’entitats, Administració pública, professionals, agents socials i persones interessades. Finalment, durà a terme dues accions formatives dirigides a la millora dels coneixements i de l’ús de les TIC adaptades a les necessitats comunicatives de les persones sordes perquè s’integren socialment.