El Govern de Carlos Mazón ha licitat un contracte, per procediment obert i de tramitació urgent, per a la posada en marxa d’un procés de digitalització en la depuradora més gran de l’àrea metropolitana de València que permetria “crear sistemes d’alerta primerenca davant inundacions urbanes durant episodis de pluja, mitjançant la vigilància de nivells en punts clau de les xarxes de sanejament i drenatge urbà” a més de l’“ús de sistemes de previsió meteorològica”, segons indica la documentació de l’Entitat de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar) de la Generalitat Valenciana consultada per elDiario.es.
El projecte, anunciat el 18 de gener passat per Salomé Pradas, llavors consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, es va licitar per 503.357,68 euros el 29 de novembre passat, coincidint amb el primer mes de la catastròfica DANA.
Pradas, màxima responsable del negociat d’Emergències durant la DANA, va presumir el 18 de gener passat del projecte, finançat amb fons europeus a través del Ministeri de Transició Ecològica. El president Carlos Mazón, va afirmar Pradas, “ha fet de l’aigua un dels eixos de la nostra acció política durant aquesta legislatura”.
No obstant això, Salomé Pradas va passar a ocupar-se de la cartera autonòmica de Justícia i Interior arran de l’eixida de Vox del Consell el mes de juliol passat. El seu substitut en la conselleria, Vicente Martínez Mus, va tornar a anunciar, el 30 d’agost passat, el projecte de digitalització i sensorització dels sistemes de sanejament en les estacions depuradores de Pinedo II i Quart-Benàger.
No obstant això, l’anunci de licitació es va retardar fins al 29 de novembre passat. Els plecs i la declaració d’urgència es van publicar en la Plataforma de Contractació dilluns. El departament que dirigeix Vicente Martínez Mus no ha contestat les preguntes d’aquest diari. El conseller popular va assegurar a l’agost que el sistema licitat permet saber “la qualitat dels abocaments, especialment durant els episodis de pluges, garantint així una protecció millor de l’ecosistema aquàtic”.
El projecte inclou la sensorització i la digitalització de l’Estació de Depuració d’Aigües Residuals (EDAR) de Pinedo II i Quart-Benàger amb els “objectius concrets”, entre altres, de “crear sistemes d’alerta primerenca davant inundacions urbanes durant episodis de pluja, mitjançant la vigilància de nivells en punts clau de les xarxes de sanejament i drenatge urbà” i l’“ús de sistemes de previsió meteorològica”.
El projecte pretén “servir de suport en la presa de decisions”, segons indica un tècnic del departament de Projectes, Obres i Explotacions en l’informe justificatiu de la necessitat i la idoneïtat del contracte.
A l’EDAR de Pinedo II, amb una capacitat de tractament de disseny de 200.000 metres cúbics al dia, arriben aigües residuals de tres col·lectors de l’àrea metropolitana de València, entre els quals el col·lector oest que capta el volum més gran procedent precisament de les localitats afectades per la DANA: Picassent, Beniparrell, Albal, Catarroja, Alfafar, Massanassa, Picanya, Paiporta, Benetússer, Sedaví, Llocnou de la Corona i les pedanies del sud de València (la Torre, Castellar-l’Oliveral i el Forn d’Alcedo).
Les depuradores i els col·lectors de gran part de l’àrea metropolitana de València van ser afectats de ple per la DANA. Els contractes d’emergència de l’Epsar (dels quals 34 milions d’euros han anat a parar a empreses vinculades al finançament de la caixa B del PP) preveien un termini d’execució de les obres de reparació de la depuradora de Pinedo d’11 mesos i, en el cas de Quart-Benàger, d’un any i mig.
Millor predicció en “situacions d’emergència” i “inundacions”
Els plecs del nou contracte, firmats el 19 de novembre passat pel vicegerent de l’Epsar, Roberto Juan Mateu, detallen que “quan les EDAR experimenten un augment sobtat en el cabal d’aigua residual”, tant per “fortes pluges” com per “qualsevol altra raó”, hi ha un risc que el sistema de tractament “no puga manejar tota l’aigua entrant de manera efectiva”.
Així doncs, la sensorització i el monitoratge en la xarxa de col·lectors permeten “implementar estratègies de control de desbordament en un punt d’alleujament per a evitar danys en l’equip de la planta o abocaments d’aigües sense tractar al medi ambient”. És a dir, exactament el que ha passat després de la DANA del 29 d’octubre passat.
De fet, els plecs afirmen que la digitalització del sistema d’alleujament “permetrà un seguiment i una predicció més efectius en situacions d’emergència, com les inundacions”.
El programari de predicció de riscos hidrològics
Aquesta licitació tardana de l’Epsar se suma al sistema informàtic “avançat de seguiment i ajuda a la decisió dels riscos derivats de les inundacions” formalitzat per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (Avsre) després d’haver mantingut el procés d’adjudicació parat durant 10 mesos, tal com va informar aquest diari.
Aquest programari de predicció del comportament dels riscos meteorològics i hidrològics per a l’Avsre no va estar operatiu durant la DANA, ja que la formalització del contracte es va fer el 26 d’octubre passat, tres dies abans de la catàstrofe.