El Tribunal Suprem (TS) ha donat “llum verda” al primer enderrocament d'un xalet de luxe en el parc natural del Montgó, a Alacant. Així ho assegura Acció Ecologista-Agró, que ha fet pública la resolució de l'alt tribunal desestimant el recurs de cassació interposat pels propietaris contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que fa uns mesos va fallar en favor del col·lectiu ecologista ratificant l'ordre d'enderrocament d'aquesta construcció.
El Suprem també condemna als propietaris de l'immoble a pagar 1.000 euros en concepte de costes judicials a Agró, que va denunciar els fets en 2003. El col·lectiu ecologista ha sol·licitat l'execució de la sentència a l'Ajuntament de Dénia. Quan es faça efectiva, aquest xalet “es convertirà en la primera construcció il·legal que és derrocada en el parc natural del Montgó”.
Des de 2003, el col·lectiu ecologista de la Marina ve denunciant l'ampliació il·legal d'un habitatge en el terme municipal de Dénia, i en 2010 els tribunals ja els van donar la raó i van sol·licitar la demolició de les obres efectuades i la restauració de la legalitat urbanística.
Llavors, els propietaris de l'immoble, un xalet de luxe edificat en terrenys no urbanitzables, van presentar un recurs de reposició (juny de 2011) que va desestimar el Jutjat del Contenciós-Administratiu nombre 4 d'Alacant. Posteriorment, el passat 22 de desembre, va ser desestimat per la Sala contenciosa administrativa del TSJ valencià, ratificant així la primera sentència que dictaminava la demolició de l'immoble.
Origen de la denúncia
L'1 d'abril de 2003, després de la denúncia presentada, “les autoritats van constatar la irregularitat de les obres, que disposaven d'una llicència per a 'reparació de coberta sense tocar estructura, condicionament de cuina i reparació de façana i pintura exterior', però que realment consistien en l'ampliació i renovació completa de l'habitatge”. A més, insisteixen, amb el “agreujant” que les actuacions van tenir lloc dins de l'àrea de protecció del Montgó, sobre sòl no urbanitzable tal com estableix el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del parc natural.
Així, en 2003 es va dictar una resolució administrativa per mitjà de la qual s'ordenava la suspensió immediata de les obres, un mandat que els propietaris “van vulnerar”, per la qual cosa a l'octubre d'aqueix mateix any l'ajuntament de Dénia va reiterar l'ordre de paralització “i fins i tot les obres van ser precintades per la Policia Local”. Malgrat l'actuació de la Policia Local, “la desobediència i l'absolut menyspreu a l'autoritat i a la legalitat per part dels propietaris de l'habitatge va continuar”, denuncien des de AE-Agró La Marina, que apunten que aquests “van violentar el precinte i van prosseguir amb les obres fins a la seua finalització en 2007, transformant 10.000 metres quadrats de terra de cultiu en una piscina, un nou camí, un galliner de grans dimensions i una casa de major grandària”.
Els ecologistes destaquen que el propietari del xalet, representant dels veïns de la Colònia Agrícola del Montgó en la Junta Rectora del parc natural, “ha defensat en aquest òrgan la flexibilització del PORN i, per tant, la reducció de la protecció del Montgó contra il·legalitats urbanístiques, com la que ell mateix està cometent i com les que anima a perpetrar a la resta de propietaris”.