La justícia no es farà càrrec de les exhumacions del cementeri de Paterna. La titular del Jutjat d’Instrucció número 2 fa marxa arrere i decreta el sobreseïment i l’arxivament de les diligències obertes fa una setmana, quan els familiars, l’equip d’antropòlegs i la Diputació hi van acudir a informar de la troballa de 12 cossos. L'argument és que “han transcorregut aproximadament 70 anys, temps que supera amb escreix el de la prescripció assenyalat en l'article 131 i següents del Codi Penal”.
L’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 113 de Paterna, promotora de les obres d’excavació i exhumació d’aquesta fossa que, des del 22 de maig passat du a terme l’equip arqueològic ArqueoAntro, gràcies a una subvenció de la Diputació de València, ha rebut la notícia com “un poal d’aigua freda”, segons ha informat el seu president, Santi Vallés, en un comunicat.
La interlocutòria de la jutgessa María Concepción Almagro Moscardó revoca així la decisió que el mateix jutjat havia pres de judicialitzar el cas. “Quan encara no ha transcorregut ni una setmana de l’anunci de la Comissió Judicial a les famílies d’assumir la identificació dels cadàvers trobats fins aqueix moment en la fossa, la jutgessa fa marxa arrere i anul·la el compromís que havia assumit dijous passat, 1 de juny, amb les famílies”, lamenta Vallés.
L'explicació de la jutge és que “l'única finalitat de la personació de la Comissió Judicial en la fossa 113 del Cementeri Municipal de Paterna, una vegada comprovat que aquests permisos [els de exhumació] es troben en regla, és la d'assegurar-se que en aquesta fossa no es troben restes recents de cossos que no corresponguen amb el context històric en el marc del qual s'ha autoritzat l'exhumació”. Una vegada comprovat “que els cossos són de represaliats de la guerra civil i la dictadura, no hi ha raó per a continuar amb la investigació”.
L’1 de juny passat l’equip d’ArqueoAntro, encapçalat per Miguel Mezquida, i la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez (Esquerra Unida), anunciaven amb els familiars de les víctimes de la fossa 113 que hi havien trobat 12 cossos, amb signes de violència notables. “Les famílies estàvem molt esperançades pel fet de veure que, per primera vegada a la Comunitat Valenciana, la justícia assumia el que per a nosaltres sempre ha estat un deure moral per part de l’Estat: procedir a la recollida dels cossos i la identificació posterior”, contínua Vallés en el comunicat.
El sobreseïment implica que l’Administració no es farà càrrec dels costos que implica l’exhumació ni de les proves d’ADN, que la Policia Nacional no hi intervindrà i que l’Estat no assumeix responsabilitats en la tutela dels cossos dels afusellats pel franquisme. Seran les famílies les que assumisquen els costos econòmics.
Després de conéixer la sentència de la jutgessa, el president de l’Associació de Familiars ha anunciat que l’entitat està estudiant interposar recurs contra aquest arxivament judicial.