Entreteniment, esport, cultura i sessions informatives. És la ‘recepta’ que han prescrit els responsables dels centres de menors de la Comunitat Valenciana per a bregar amb el temps mentre dure la quarantena. Els centres són la llar dels adolescents que estan en desemparament de dilluns a divendres i, des de la declaració de l’estat d’alarma, ho són mentre duren les mesures excepcionals.
Els joves tutelats per l’Administració comptaven amb permisos per a veure a familiars, eixides diàries als centres educatius i unes quantes classes d’activitats fora del centre. Com la resta dels adolescents de la seua edat, ara veuen limitades les seues activitats pel coronavirus i romanen en el seu centre de referència, des que el 16 de març passat la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives va adoptar un canvi en les mesures i els protocols per seguretat. Els nous protocols inclouen la suspensió de visites, eixides i permisos, com s’ha fet en altres espais de l’Administració pública. De moment, Sanitat no té constància de cap contagi i les mesures es prenen amb caràcter preventiu.
Carlos és responsable d’un dels centres, amb 18 joves a càrrec, i atén a eldiario.es en acabar una trobada amb un d’ells. L’aïllament, explica, és complicat per a tots, encara que sempre per a uns més que per a uns altres. “Els treballadors del centre ens recolzem entre nosaltres. Sabem que és difícil per a tots, però més per a ells [els joves]. Nosaltres anem a casa i podem veure les nostres famílies”, relata, i ressenya que adolescents i educadors enforteixen la seua relació. “Ells empatitzen amb nosaltres, que venim a treballar amb força perquè estiguen bé. Veuen que entre tots ens esforcem perquè siga més suportable”.
El responsable del centre, que aquest diari no identifica per qüestions de seguretat i protecció per als menors, explica que la Generalitat Valenciana ha augmentat les mesures de protecció i prevenció tant per a l’interior del centre com per als treballadors. “Estem molt coberts pel que fa a serveis humans –el departament d’Oltra va incrementar el personal en un 66% durant l’última legislatura– , tenim torns de matí, vesprada i nit i caps de setmana i ens garanteix que hi haja aïllament, en cas de necessitar-ne”; indica.
La vida s’ha adaptat tenint en compte les mesures profilàctiques: es ventilen més les habitacions, s’incrementa la neteja i la desinfecció de les zones individuals i comunes, es proporcionen gels hidroalcohòlics i mocadors d’un sol ús. Per als treballadors, a més, s’han facilitat equips de protecció integral, per tal com entren i ixen del centre diàriament, i s’han facilitat plans d’autoprotecció.
La rutina diària dels joves ha experimentat variacions i es treballa amb els educadors en funció de l’ànim dels adolescents. Els 18 menors tenen entre 12 i 17 anys i la majoria cursen l’ensenyament secundari. Les eixides escolars se substitueixen per deures diaris, encara que la major part del temps les activitats lectives es transformen; ixen de l’esquema prefixat per explorar altres aprenentatges.
La jornada es divideix en tasques acadèmiques, que els professors respectius envien per correu al centre, amb una planificació diària; activitats esportives, activitats lúdiques en comú i sessions d’oci i cultura. Durant la setmana passada, sense deures escolars per les vacances de Falles, el centre va celebrar unes quantes sessions informatives sobre el coronavirus i la manera de previndre’l. “És important que estiguen conscienciats”, assenyala Carlos. “Tenim moltes teràpies esportives i dinàmiques. Ens facilita sentir-nos més còmodes i no tancats. És important tindre en compte l’estat emocional dels xavals”, afig.
Durant aquestes dues setmanes de confinament, els educadors del centre han organitzat desenes d’activitats: risoteràpia, expressió corporal, colpbol, jocs de taula, jocs interactius, cinefòrum, visionat de sèries, esport, jocs de cooperació, activitats culturals... enumera el responsable. Els joves disposen d’una sala amb televisor i videoconsola, ordinadors amb accés a Internet –limitat– i un futbolí. “Amb les activitats hem volgut evitar que s’aïllen, que el dia a dia siga motivador. Es recolzen molt en els educadors i en els companys”, indica Carlos.
“Hem tingut col·loquis informatius sobre què és el coronavirus i la manera de previndre’l. Es tracta de veure d’alguna manera com afrontar-lo i com una cosa que ha de passar. Parlem de què han aprés a valorar, què troben a faltar... Això els fa estar entretinguts i en una altra dinàmica”, afig. El centre ha habilitat un sistema de videotelefonades per facilitar el contacte dels joves amb els seus familiars diàriament, mentre que l’equip tècnic, format per psicòlegs, es posa en contacte amb les llars per avaluar la seua situació.