La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

Més Compromís ratifica la gestió política d'Amparo Piquer amb un 38% de vots en contra que evidencia el malestar intern

Més Compromís, el partit majoritari a la coalició valencianista, evidencia cert malestar intern que travessa aquest cap de setmana el seu novè congrés. La direcció actual, encapçalada per Amparo Piquer, aspirant a la reelecció, salva el seu informe de gestió, el balanç polític, amb un 53% dels suports. Més d'un 38% dels delegats hi ha votat en contra i un 7% es s'ha abstingut en el primer examen del cap de setmana dels valencianistes.

El malestar al partit majoritari de Compromís sembla créixer respecte a l'anterior congrés, on malgrat les reticències al canvi de nom, el 77% dels delegats van donar suport a la gestió de la llavors responsable, Àgueda Micó. Micó va deixar el càrrec fa un any per ser representant de la coalició al Congrés. El partit ha passat anys convulsos: canvis en la direcció, la coalició amb Sumar –partit de govern– i la caiguda del Consell del Botànic i de grans alcaldies; malgrat això, Piquer ha posat en valor que Compromís va vorejar els 360.000 vots i el 15% de l'escrutini. Al llarg de la jornada la balança s'ha anat decantant a favor de la direcció actual i la ponència política s'ha votat amb un 77% a favor.

La responsable del partit ha volgut analitzar la faena de l'Executiva Nacional “combinant autocrítica amb autoestima”. “Els resultats globals no han estat satisfactoris, amb pèrdues importants com el Consell i en nombrosos ajuntaments”, així com dos diputats atuonòmics menys. Amb tot, ha elogiat el treball de Joan Baldoví, portaveu a les Corts, i l'equip electoral, que “va revertir les pitjors previsions”. Piquer ha presentat un model de partit amb Baldoví com a president, en reconeixement a la seua tasca, i s'envolta dels referents institucionals dels valencianismes en una proposta d'executiva que es vol mostrar oberta i integradora. El model crea vocalies per comptar amb els diputats, els senadors i els europarlamentaris Àgueda Micó, Enric Morera, Vicent Marzà, Gerard Fullana, Maria Josep Amigó, l'exconsellera Raquel Tamarit i la periodista Maria Josep Picó.

Respecte a les eleccions generals i les europees, ha considerat: “És un èxit sense precedents, però no podem obviar que el nostre espai electoral està en retracció”, ha afegit.

Piquer ha insistit a reivindicar el treball de la direcció i el grup a l'oposició: “Des de l'emergència lingüística fins a l'emergència feminista, passant per l'emergència climàtica, hem treballat incansablement per abordar aquestes qüestions fonamentals”. La dirigent insisteix en l´aposta per candidatures àmplies: “Hem apostat per una obertura cap a la societat valenciana i els sectors propers al valencianisme d'esquerres, des d´una concepció moderna del sobiranisme que inclou la suma de totes les sobiranies necessàries, tant col·lectives com individuals” .

En la mateixa línia s'ha manifestat el portaveu parlamentari, Joan Baldoví, que advoca per pacificar el Congrés: “El missatge ha de ser clar: ací hi cabem tots. I dilluns tenim molta feina per recuperar el govern de la Generalitat i posar el senyor Mazón --president de la Generalitat-- i el govern de la vergonya de vacances”, ha sostingut.

El Congrés de Més Compromís se celebra aquest cap de setmana i tres candidatures opten a encapçalar el partit. En concret, es presenten l'actual secretària general de Més Compromís, Amparo Piquer, amb la candidatura 'Guanyar el País'; la proposta Compromís pel País Valencià, liderada per David González; i el projecte polític 'Reviscola', encapçalat per la diputada de Compromís a les Corts Valencianes Mònica Álvaro, que s'ha queixat de traves a la participació i ha demanat un vot telemàtic.