Mónica Oltra, ex vicepresidenta de l’executiu valencià i líder de Compromís, reapareix dilluns que ve després de l’anunci de la seua dimissió el 21 de juny passat en una sonada roda de premsa. Oltra està citada a declarar, com a investigada i acompanyada pels seus advocats Daniel Sala i Miguel Ferrer, davant el titular del Jutjat d’Instrucció número 15 de València, el magistrat Vicente Ríos, responsable de la investigació sobre l’actuació de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives arran de la denúncia d’una menor tutelada per la Generalitat Valenciana pels abusos de l’exmarit de la dirigent de Compromís entre el 2016 i el 2017.
Abans que Oltra deixara de ser aforada, el jutge instructor assegurava en la seua exposició de motius per a imputar-la davant el TSJ CV que la titular llavors de la conselleria no va tindre la “voluntat real d’aclarir els fets, sinó, per contra, d’ocultar-los”. A la sala també estaran presents els lletrats de les acusacions, exercides per l’ultradretà José Luis Roberto i per l’agitadora Cristina Seguí, a més del Ministeri Fiscal, encara que Oltra té dret, en la seua condició d’investigada, a negar-se a contestar les seues preguntes.
Les acusacions arriben a la sala de vistes després que la menor abusada per l’exmarit d’Oltra, segons una sentència pendent d’un recurs davant el Tribunal Suprem, haja acusat José Luis Roberto i Cristina Seguí d’haver-la deixada “tirada” després de la dimissió de la líder de Compromís.
El jutge instructor ja va deixar anar amb detall en una resolució les línies mestres de l’interrogatori: indagar en la cronologia del cas i conéixer l’actuació de l’exvicepresidenta a partir del moment en què va tindre coneixement que el seu exmarit, treballador social d’un centre de menors, estava sent investigat per abusos.
El magistrat Vicente Ríos avançava una sèrie de preguntes a “en el terreny merament retòric” en un moment processal en què Oltra encara no havia declarat com a imputada i que revelen les claus d’una de les declaracions en seu judicial més mediàtiques de l’any. “Per què es tracta des d’un primer moment de restar credibilitat a la xiqueta?” o “Per què ni tan sols es va informar dels fets la Fiscalia per a la seua constància en l’expedient de protecció de la menor?” són algunes de les qüestions que plantejava.
A més, l’instructor també vol saber en quina data es va assabentar Oltra que la Fiscalia de Menors investigava els abusos de Luis R. I. a una menor tutelada i quina era la relació que mantenien en aquell moment. L’exvicepresidenta defensa que estaven en procés de separació i que va tindre coneixement dels fets el 4 d’agost de 2017, el dia en què va ser notificada al seu domicili la interlocutòria per la qual s’imposaven mesures cautelars al treballador social (la prohibició de comunicar-se i aproximar-se a menys de 200 metres del lloc on estiguera la menor per un període de sis mesos).
Vicente Ríos també incideix en un dels punts febles de la defensa d’Oltra: les seues declaracions en seu parlamentària, després matisades, sobre l’actuació del seu departament arran de la denúncia de la menor tutelada. “Immediatament que vaig conéixer l’existència d’un procediment judicial de manera fortuïta i allunyada de la meua responsabilitat política em vaig posar en contacte amb el meu cap de gabinet”, va dir en una compareixença en el parlament valencià el 21 d’abril de 2021. La dirigent de Compromís va assegurar que pretenia recaptar informació per “exigir la màxima netedat i diligència i la màxima protecció de la jove”.
Expedient informatiu
Miquel Real, llavors cap de gabinet, va informar el sotssecretari de la vicepresidència –Francesc Gamero, actual secretari autonòmic de la Conselleria d’Hisenda– “de la situació” el 7 d’agost i, l’endemà, la directora general d’Infància i Adolescència, Rosa Molero (investigada en la causa), va ordenar l’obertura d’un expedient informatiu. Encara que en les seues al·legacions davant el TSJ CV Oltra va matisar les seues paraules, en una roda de premsa havia afirmat: “L’expedient el vaig encarregar jo”.
El jutge ha interrogat 13 funcionaris de la conselleria i treballadors del centre. Després de la dimissió d’Oltra i la pèrdua del seu aforament, l’instructor continuarà indagant en l’actuació de la piràmide jeràrquica de la conselleria per determinar l’origen de l’informe intern que rebutjava la versió de la menor tutelada. I ho farà de dalt cap avall. L’actuació dels subordinats d’Oltra a partir de l’encàrrec d’un informe intern serà una altra de les claus per a la instrucció de la causa.
El jutge destacava una data: el 8 d’agost del 2017 (és a dir, quatre dies després que Oltra s’assabentara de la situació del seu cònjuge, segons la seua versió) la sotsdirectora Gema Plaza, en un escrit dirigit a la sotsdirectora territorial, sol·licitava l’obertura d’un expedient informatiu “a fi de constatar, si escau, la veracitat dels fets”.
El document, titulat “informació reservada”, tenia la intenció de “determinar la certesa de les declaracions formulades per l’adolescent”, segons abunda l’instructor, que el titla d’“expedient disciplinari”. “No deixa de cridar l’atenció el biaix de l’informe i la seua duresa pel que fa a la menor”, postil·lava Vicente Ríos.