La portada de mañana
Acceder
El mapa de la España inundable: dos millones de viviendas en riesgo
Las guerras entre los socios del Gobierno complican la mayoría de Sánchez
Opinión - El Imperio trumpista y su onda expansiva. Por Rosa María Artal

No entendre res

0

He llegit recentment que el govern del PP encapçalat pel Sr. Mazón suprimeix tres impostos mediambientals que l’anterior govern progressista havia plantejat ara fa dos anys. Es tracta de tres tributs encaminats a gravar les emissions de diòxid de carboni, responsable principal del canvi climàtic: un sobre les emissions de diòxid de carboni en els vehicles, un altre sobre l’emissió de gasos contaminants en empreses i un tercer sobre grans establiments comercials responsables del moviment de gran quantitat de vehicles particulars.

Encara que Espanya estiga avançant a bona velocitat en la generació d’energies renovables (eólica i solar) per a la producció d’electricitat, està molt endarrerida en les reducció de l’emissió de gasos productors de l’efecte hivernacle en el transport, la industria, l’habitatge i l’agricultura. És a dir, en tots els sectors significatius, si exceptuem la generació elèctrica que en 2021 ja no arribava a l’11% del total d’emissions d’Espanya mentre el transport emetia el 29’6% i la industria el 22’4%. Crear impostos mediambientals per a desincentivar aquestes emissions és un dels camins per anar complint els compromisos internacionals establerts per al nostre país.

No és gens difícil argumentar a favor d’estos impostos que acaba de derogar el Sr. Mazón i el seu govern. Gravar les emissions dels vehicles és una forma d’estimular l'entrada dels cotxes elèctrics, que evidentment no patirien esta càrrega Cal recordar que estem en la cua en tota Europa en este tema. En el mateix sentit, s’afavoreix la reconversió de les empreses cap a models més sostenibles mediambientalment que moltes vegades no avancen precisament per la seua manca de competitivitat front a formes més contaminants. El cas de les grans superfícies comercials és molt evident: pensades per a desplaçaments exclusius en cotxe particular, allunyades de qualsevol model de ciutat quinze minuts i responsables del tancament del comerç de barri i la conversió dels mateixos barris en ciutats dormitori.

És molt difícil no relacionar la DANA amb el canvi climàtic. Ho és, fins i tot, per aquelles ments negacionistes que abunden en la dreta del nostre país. Però la mateixa experiència de la DANA fa evident la profunda insolidaritat, no només amb el que estem vivint en estos moments, sinó també i sobretot amb les generacions futures, és a dir, amb els nostres fills i els nostre nets que hauran de viure les terribles conseqüències d’un clima que any rere any es descontrola un poc més fent la nostra vida en la terra cada vegada més difícil.

Encara que alguns no vulguen creure-ho, el canvi climàtic augmenta i intensifica les pluges torrencials com la DANA, afavoreix l’aparició de vents huracanats, intensifica les sequeres, augmenta les nits tòrrides i en general, fa els climes molt més inhòspits. Això passa en tot el món però en la zona on vivim, la zona mediterrània, els efectes són cada vegada més exagerats.

En aquestes condicions negar-se a introduir unes xicotetes mesures par avançar cap a una societat més sostenible com ha fet el Partit Popular del Sr. Mazón, estem segurs que amb el suport entusiasta dels negacionistes de Vox, és anar una altra vegada en direcció contrària sense entendre absolutament res de la situació en la que estem entrant amb el tema del canvi climàtic. La desfeta que ha patit València exigeix unes mesures clares de control de l’emissió de gasos responsables del canvi climàtic. Una exigència que crec que els que manen en la Generalitat i l’Ajuntament ni entenen, ni volen entendre. La desfeta que hem patit exigeix també uns protocols d’emergència i avís a la ciutadania que es posen en marxa en el moment que siga necessari. Per molt que algun destacat empresari diga el contrari, tothom sap que si s’haguera avisat en temps i de forma adequada moltes de les morts que es varen produir s’hagueren evitat.

Com que molta de la gent que ens governa és molt d’església, molt catòlica, m’agradaria recomanar-los la lectura de l’encíclica «Laudatio si» del Papa actual sobre la cura de la casa comú, el nostre planeta. Segur que els pot ser de molta utilitat.