El fiscal del cas Nóos demanarà presó per a Grau i els altres quatre valencians absolts

elDiariocv

València —

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach, que ja va explicar després de conèixer la sentència del cas Nóos que era partidari de recórrer la sentència, sol·licitarà al Tribunal Suprem penes de presó per a Alfonso Grau i els altres quatre càrrecs valencians que van ser absolts per l'Audiència de Palma. En la seua opinió, hi havia elements suficients que demostraven que no es van executar alguns serveis contractats per la branca valenciana a l'institut d'Iñaki Urdangarín i Diego Torres.

Pedro Horrach ha insistit, en declaracions a la Cadena Ser, en què hi ha un delicte de malversació de cabals públics, perquè entén que l'empresa Cacsa (Ciutat de les Arts i les Ciències SA) va haver de sotmetre's a la normativa de control públic, cosa que no contempla la sentència. D'aquesta manera, si se'ls imputa el delicte de malversació de cabals públics -considera que hi ha motius per a això-, això implica una pena d'entre 4 i 8 anys de presó. Així mateix, manté la petició de falsedat en document mercantil.

Els cinc valencians absolts

L'Audiència decidia divendres passat absoldre Alfonso Grau. l'exvicealcalde de València -que va ser la mà dreta de Rita Barberá-, Luis Lobón (exsecretari de Turisme de la Generalitat), José Manuel Aguilar (exdirector de la Ciutat de les Arts i les Ciències), Jorge Vela (exdirector de l'Institut Valencià de Finances) i Elisa Maldonado (exresponsable jurídica de la Ciutat de les Arts i les Ciències), als qui se'ls acusava d'afavorir amb 3,5 milions d'euros de diners públics a l'Institut Nóos.

El tribunal, que exonera de tota responsabilitat tant l'expresident Francisco Camps com l'exalcaldessa Rita Barberá, exculpà els acusats valencians perquè considera que cercaven la “promoció” de València i creu que les subvencions no són punibles. No s'ha pogut provar que “la fórmula del conveni de col·laboració” entre Nóos i entitats públiques “fóra triada per a esquivar deliberadament la llei de contractes de l'Administració pública, a fi d'obviar la realització d'un concurs públic i poder beneficiar directament l'Institut Nóos”.

Iñaki Urdangarín, lliure sense fiança

L'Audiència de Palma decidia dijous passat no atendre la petició de la Fiscalia i ha acordat deixar lliure Iñaki Urdangarín sense necessitat que abone una fiança de 200.000 euros. El tribunal només l'obliga a comparèixer el primer dia de cada mes davant l'autoritat judicial del seu país de residència, Suïssa, i a comunicar els seus possibles canvis de residència.

El tribunal decidia divendres passat absoldre la infanta Cristina per la seua participació en el cas Nóos -només ha de pagar una sanció de 265.000 euros com a partícep a títol lucratiu- i condemnava al seu marit, Iñaki Urdangarín, a 6 anys i tres mesos de presó, i al soci d'aquest, Diego Torres, a 8 anys i sis mesos. Horrach també recorrerà davant el Suprem per a demanar un augment de les penes de presó per a Urdangarín i el seu soci.