La PAH València reclama més habitatge públic: “Volem que s’acullen al dret del tanteig i retracte”

La PAH ha tornat a concentrar-se davant de la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge per a denunciar un nou cas de desnonament “injust i amb una presència policial desproporcionada” contra Miguel i Marcia, que se suma als 206.000 registrats en el territori valencià des del 2008, segons la plataforma. “No han donat cap solució a la sol·licitud de la moratòria hipotecària de la Llei 1/2013, a pesar que tenen un certificat de vulnerabilitat. No han trobat habitatge assequible en el mercat i no els han oferit una residència del parc públic”, ha reclamat Eugeni Albert, membre de l’Associació Veïnal de Benimaclet i de l’espai associatiu CaRevolta.
El passat 8 d’abril un fons voltor va arrabassar la llar a aquest matrimoni de 62 i 72 anys, que residien des de fa més de 30 anys al barri de Benimaclet. Aquest últim cas de desnonament agreuja, una vegada mé la problemàtica estructural de l’habitatge en la capital del Túria. Durant l’època de la crisi econòmica, Marcia la van despatxar de la faena i, amb això, la hipoteca es va convertir en una despesa desorbitada i inassumible. Com a conseqüència, van haver de negociar amb la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM) per no perdre la casa a canvi del pagament d’un lloguer. Posteriorment, el Banc Sabadell va comprar la CAM i va vendre la seua llar a un fons voltor de capital estranger, la CAM9, que ha adquirit el deute del matrimoni i els ha deixat sense un sostre. L’ictus que va tindre Miguel li va fer perdre la faena, cosa que va complicar encara més tot el seu escenari residencial. “Hem estat lluitant per si ens donaven un habitatge de lloguer. No ens han donat una solució. No es pot fer res estant al carrer”, ha explicat l’afectat als mitjans presents.
Així mateix, des de la plataforma sol·liciten que la Generalitat expropie forçosament la banca rescatada i que assumisca la titularitat de contractes de lloguer perquè s’hi puguen subrogar les famílies: “Constatem com el Govern valencià es nega rotundament a afrontar l’emergència residencial”, han manifestat. Amb això, el secretari autonòmic d’Habitatge, Sebastián Fernández Miralles, els va oferir un alberg en què estava prohibit portar les seues pertinences i posteriorment els va proposar una plaça en una residència de persones majors, “la gestió de la qual tardarà mesos”, segons els han traslladat.
José Luis González, portaveu de la PAH, també ha posat el focus en el dret de tanteig i retracte a què es poden acollir els ajuntaments i la Generalitat, una norma introduïda pel Consell de Ximo Puig que permet que la Generalitat Valenciana puga adquirir habitatges en procés de subhasta per impagament d’hipoteca o edificis complets que s’hagueren de vendre, per exemple, a empreses privades per a especular. Una fórmula que sempre ha tingut la negativa de l’executiu de Catalá, però a què es van acollir per a reallotjar els veïns afectats de l’incendi de Campanar. Una doble vara de mesurar. “Instem l’Ajuntament i la Generalitat que es queden amb els habitatges amb dret de tanteig i retracte, i si no en tingueren, obligar els grans tenidors a fer contractes de lloguer, complint l’article 13 de la Llei 3/2023, del 13 d’abril, d’habitatges col·laboratius de la Comunitat Valenciana”, ha destacat el portaveu.
Entre les mesures proposades, la PAH ha exigit que es paralitzen tots els desnonaments pròxims, que es renoven els contractes de lloguer, i que es deixe de mercantilitzar amb ‘habitatge, un bé que suposa “un dret, no un privilegi”. A més, també han posat el focus en la necessitat d’ampliar el parc públic d’habitatges, amb mesures com el dret de tanteig i retracte i la incorporació dels habitatges de la Sareb: “Volem que es prioritzen les persones per damunt del capital”.
“Venim a denunciar que necessitem habitatge públic i que no volem que la Conselleria ajude que els fons voltor es queden amb les nostres cases i que s’impliquen en aquesta xacra que suposen 11 desnonaments al dia al País Valencià, ha assegurat González, que ha xifrat en 3.610 els desnonaments l’any passat a la Comunitat Valenciana.
En aquest sentit, el portaveu ha manifestat que les promeses de la cartera d’habitatge no s’han complit en cap moment: “Es van reunir amb el secretari autonòmic i els van dir que farien gestions amb la Conselleria i amb l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha). No obstant això, no els han oferit alternativa i malviuen en les cases de qui els acull. Els serveis socials i l’Ajuntament els ofereix un alberg, però això no és una opció digna. Volem habitatges públics per a la gent en aquesta situació”.
El secretari autonòmic d’Habitatge ha dedicat uns minuts per a parlar amb la plataforma, a qui ha oferit una sala de huit persones com a màxim per a reunir-se. No obstant això, el portaveu de la plataforma li ha recordat que ja s’han reunit moltes vegades i que sempre acaben sense alternatives, cosa a què que el segon titular d’Habitatge ha respost: “Parlem dins”. Després d’aquestes paraules, Miralles s’ha retirat cap a l’edifici de la Conselleria sota els crits dels afectats, que li reclamaven que dialogara amb ells en el moment de la concentració.
0