Per què el Govern valencià no endureix les restriccions, malgrat triplicar-se els contagis: només un 1% dels casos arriben a l’hospital

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va assegurar dissabte que la Comunitat Valenciana anirà analitzant “dia a dia” l’evolució de la pandèmia de coronavirus per decidir respecte a possibles noves restriccions, que podrien arribar “si augmenta l’impacte” de la COVID-19 en l’àmbit hospitalari.

“Que ningú pense que l’hem superada. És cert que ara afecta els joves i que té menys incidència o estrés hospitalari, però hi ha persones joves que entren en hospitals i moltes altres persones que poden ser infectades d’altres trams de població”, va alertar.

Fins i tot va deixar en l’aire la celebració de les Falles previstes per al mes vinent de setembre: “La cosa prioritària és la salut i les festes vindran quan la salut estiga garantida”.

D’aquesta manera, Puig va posar en evidència que l’indicador dels ingressos hospitalaris serà el que les autoritats sanitàries tindran més en compte a l’hora de recomanar un enduriment de les restriccions actuals, per damunt fins i tot de la incidència acumulada per cada 100.000 habitants.

Tant és així que la Comunitat Valenciana ha passat d’estar en risc baix dimecres passat 23 de juny, en què es va situar per davall de 50 casos d’incidència acumulada per cada 100.000 habitants en 14 dies (en va registrar 47), a fregar el risc alt, el llindar del qual se situa en 150 casos.

En concret, divendres passat 25 de juny va ser el primer dia que, al cap de quasi quatre mesos, el territori valencià deixava d’estar en risc baix pel fet de reportar una incidència de 55 contagis. Només en una setmana, aquest indicador s’ha disparat a 141 casos, 11 punts menys que la mitjana espanyola i fregant el llindar del risc alt que se situa en 150. Només en una setmana la Comunitat Valenciana ha detectat 5.571 casos nous.

No obstant això, la diferència amb les anteriors onades de la pandèmia, que fa que de moment el Govern valencià no haja mogut fitxa quant a un enduriment de les restriccions, ve marcada pel percentatge dels ingressos hospitalaris dels nous positius.

Mentre que entre març i desembre, és a dir, abans d’arrancar el procés de vacunació, un 10,7% dels contagis acabaven en ingrés hospitalari i un 10,4% en la unitat de cures intensives (UCI), en aquesta última setmana només un 1% dels nous infectats han acabat en hospitalitzacions. En concret, mentre el divendres 25 de juny hi havia 115 persones ingressades per COVID-19, divendres passat 2 de juliol n’hi havia 174. És a dir, dels 5,571 nous contagis, 59 van necessitar ingrés. En el cas de les UCI, han passat de 17 a 19 ingressos en una setmana, mentre s’ha sumat la defunció de set persones en els últims 7 dies (alguns de mesos anteriors).

L’avanç del procés de vacunació, que fa que els nous contagis afecten sobretot les persones més joves, és el motiu principal pel qual la taxa d’hospitalitzacions ha abaixat 9 punts.

Segons les últimes dades oferides per Sanitat, el 28 de juny passat, sobre contagis per franges d’edat, el 52% dels casos corresponen a joves entre 15 i 29 anys. En concret, el 29% dels positius són d’edats compreses entre 20 i 29 anys, mentre que el 23% es localitzen entre els 15 i els 19 anys. El 13% dels casos són entre els 30 i els 39 anys, mentre que el 14% corresponen a la franja d’edat entre 40 i 49.