Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La periodista que va dinar amb Mazón en plena DANA li va dir hores després: “He vist el que passa, no em fiques en un embolic”

La periodista va tornar a trucar a Mazón després del dinar per advertir-lo que no la fiqués en embolics.

Sergi Pitarch / Lucas Marco

València —

4

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i Maribel Vilaplana, la periodista que va dinar amb el cap del Consell el dia de la DANA mentre mitja València s’inundava, van tornar a parlar per telèfon a última hora de la vesprada del dia 29 d’octubre. Vilaplana, espantada davant l’impacte que les inundacions estaven tenint en els municipis valencians, va telefonar a Mazón i li va dir: “Estic veient el que passa, no em fiques en un embolic”, segons va explicar en el mes de novembre passat la font autoritzada per la periodista i ha confirmat una altra vegada aquesta setmana a elDiario.es. Tant Mazón com Vilaplana, que segons la mateixa font mantenien una reunió de treball sol·licitada pel president, van estar desconnectats del que passava fora d’El Ventorro fins a les 17.37, quan el cap del Consell va telefonar a la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas. 

Aquestes declaracions de la periodista coincideixen amb la versió que van llançar des del Palau de la Generalitat el dia que van filtrar el seu nom, ja que van assegurar que havien ocultat la identitat de Vilaplana perquè ella li ho havia demanat expressament per a evitar-se problemes davant la gravetat dels fets que van esdevindre el 29 d’octubre en què van morir 228 persones per les inundacions i la barrancada. És per això que, des de l’equip de Mazón, no van revelar el nom de la periodista fins al dia 8 de novembre i arran de la pressió dels mitjans de comunicació. 

La periodista continua mantenint que el dinar va començar abans de les 15 i va acabar entre les 17.45 i les 18. On va estar Carlos Mazón entre les 18 i les 20.28 quan va arribar a la reunió del Cecopi és una incògnita que el president de la Generalitat no ha aclarit set mesos després. On no va estar sí que està clar, ni en el Cecopi ni en el Palau de la Generalitat, com va defensar el seu equip els mesos posteriors a la tragèdia. Aquesta versió ha anat desmuntant-se a mesura que ha avançat la instrucció de la jutgessa de Catarroja i les investigacions periodístiques. El forat més compromés per al president va ser de 19 a 19.36, quan va estar totalment desconnectat telefònicament i en parador ignorat. 

La periodista Maribel Vilaplana, molt afectada per la situació en què, com a víctima col·lateral, ha acabat immersa, espera la més que probable convocatòria a comparéixer en la comissió d’investigació sobre la DANA en el Congrés dels Diputats, segurament a partir del mes de setembre. Vilaplana és consellera i portaveu del Llevant UE, el segon equip de la ciutat de València que acaba d’accedir a la primera divisió, i imparteix cursos de “comunicació d’impacte” en una fundació sufragada majoritàriament amb fons públics. 

Vilaplana, un dels rostres més visibles dels informatius de Canal 9 (l’antiga televisió autonòmica que va passar a la història per la descarada manipulació a favor del PP) va ser entrevistada en el diari As el 8 de novembre passat, poc després de la DANA, quan el Palau de la Generalitat encara no havia filtrat que ella era la comensal que va acompanyar el president Carlos Mazón en el polèmic dinar en el restaurant El Ventorro el dia de la tragèdia. 

En aquesta connexió en directe, la periodista relatava els terribles dies posteriors a la DANA: “Tinc una persona pròxima a qui estime molt que, hui dia, no sabem on està. Tinc amics que ho han perdut tot i no tenen ara els seus negocis i han de tornar a començar”. 

Vilaplana, a més de relatar el desplegament del Llevant UE per a arreplegar ajuda destinada a les zones afectades per la barrancada, declarava: “Anímicament, estic forta, perquè tinc el cap ocupat, estic sis dies des de primera hora del matí fins a última hora de la nit ocupada a gestionar, a canalitzar ajuda i a enviar-la, que això fa que, almenys, em senta útil, que en aquests moments és important”. 

L’exposició posterior en xarxes socials –en un moment d’indignació generalitzada amb la gestió del Govern de Carlos Mazón, amb qui compartia taula i estovalles en hores clau de la catàstrofe, quan ja s’havia activat la Unitat Militar d’Emergències (UME)– va refermar també contra ella, a pesar que cap competència tenia davant una DANA que va afectar gent pròxima a la comunicadora. 

L’assetjament en xarxes: “Ho he patit personalment i et destrossa” 

En la seua última aparició, en un programa recent de cuina en YouTube d’una coneguda marca d’electrodomèstics, Vilaplana va lamentar la situació de linxament en xarxes socials que va patir a conseqüència del dinar en El Ventorro. “Hi ha molta gent que, darrere del seu anonimat, busca el seu moment d’ego i el seu moment de ser i existir i provoca molt de dolor. Jo ho he patit personalment, i et destrossa”, explicava davant els fogons. 

“Crec”, explicava la periodista, “que ningú està preparat per a patir, en aquest cas, un assetjament i un enderrocament de xarxes, és igual l’edat que tingues o la situació que visques, precisament ací està el perill”. 

Maribel Vilaplana expressa els seus dubtes sobre les xarxes socials i els algorismes: “Poden fer moltíssim de mal, poden destruir molt, poden acostar molt, però al mateix temps ser molt destructores”. I al·ludeix, encara que sense anomenar-la explícitament, a la seua experiència a conseqüència del dinar amb Mazón del dia de la DANA: “Et pot trencar i pot acabar amb tu, i has de ser mentalment molt forta per a poder recompondre’t d’un atac en xarxes socials”. 

“El problema de les xarxes i d’Internet és que no hi ha manera de controlar-la, parle del control de la veritat. (...) No sé com es pot conviure amb això de manera que no siga dolós i que siga, al final, una cosa que sume en la vida de tot el món”, conclou la periodista. 

Etiquetas
He visto un error
stats