Les Corts donen finalment el vistiplau als pressupostos de la Generalitat per al 2017. Després de setmanes de debat i treball en comissió, prop de 1.000 esmenes tramitades i més de 350 d’integrades en el text per acord dels distints grups, s’aprova la llei que estableix els comptes per al pròxim exercici.
Els titulars de les conselleries ja van fer la seua valoració setmanes arrere, quan van explicar les seues previsions. Tots els consellers van tractar de justificar els seus comptes i van destacar l’esforç del Govern per “rescatar persones”, però van coincidir en un aspecte fonamental: no és prou perquè no n’hi ha prou diners. L’infrafinançament autonòmic, que tant s’ha reivindicat davant de l’executiu central, reapareix una vegada més.
A més d’aquest alifac, la tresoreria de la Generalitat en té un altre: el pes del deute. Un exemple que ho il·lustra: el pressupost destinat al Servei del Deute és de 3.800 milions d’euros, el triple que el de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que es dedica a tramitar els expedients de la dependència, a prestar ajudes socials, a lluitar contra la violència de gènere i a elaborar projectes contra la discriminació, entre altres assumptes.
El deute és, per seccions, el tercer que més pressupost acapara. Per davant només se situen les conselleries d’Educació i Sanitat, amb un pressupost de 4.500 i 6.000 milions d’euros, respectivament. Per darrere, i en ordre d’assignació, el pressupost de les conselleries és de: Economia Sostenible, 566 milions d’euros; Habitatge, 354 milions; Agricultura, 316 milions; Justícia, 290 milions; Hisenda, 286 milions; Presidència, 235 milions i Transparència, 34 milions. La secció de Despeses diverses comptarà amb 281 milions i les Corts, 31 milions.
Pel que fa als salaris dels consellers i dels alts càrrecs, es mantenen com en l’exercici anterior. El PSPV i Ciutadans havien presentat una esmena conjunta per a la pujada de les retribucions –entre 5.000 i 8.000 euros anuals–, però després del penediment de Ciutadans, el PSPV va decidir retirar-la. La taula queda de la manera següent: el president de la Generalitat cobrarà 68.292,12 euros; la vicepresidenta, 58.175,76; els consellers, 58.175,76 i els secretaris autonòmics, 58.162,44 euros.
Els pressupostos per al 2017 reflecteixen la intenció de posar en marxa la nova televisió valenciana, ja que s’hi han pressupostat 55 milions d’euros. A més, mitjançant una esmena, es va modificar la partida perquè puga reutilitzar l’estimació d’enguany, que no es va executar, aproximadament 29 milions.
Respecte a la previsió d’ingressos per impostos –al marge del tram autonòmic de l’IRPF, regulat per la Llei d’Acompanyament–, el Consell preveu ingressar més de 3.500 milions d’euros, entre tributs propis i els cedits per l’Estat.