Ciutadans tracta d'importar el debat sobre el referèndum sobiranista català

“Compromís ha creat problemes que no existien, com per exemple en educació, on encara hi ha moltes incerteses a tan sols quinze dies del començament del curs”. Així ha valorat el líder de Ciutadans a la Comunitat Valenciana, Fernando Giner, l'equador de la legislatura després de la reunió del comitè executiu autonòmic de la formació taronja celebrat aquest dimarts a València.

Giner, que ha comparegut davant els mitjans acompanyat dels membres de la seua executiva, ha carregat contra el Consell -posant el focus en Compromís i en la vicepresidenta Mónica Oltra-: “Han creat problemes que no existien en educació, amb els horaris comercials i en Sanitat, on s'han aguditzat les llistes d'espera, i tampoc han sigut capaces de resoldre uns altres que ja existien, com el finançament, on estem igual que estàvem, la Marina de València o la situació dels dependents”. “No es poden crear problemes on no n'hi ha”, ha sentenciat Giner.

A més, han instat al president *Ximo Puig i, sobretot, a Mónica Oltra i Compromís al fet que expliquen si estan “a favor” del referèndum sobiranista català. “Han d'aclarir si estan a favor o no, o si es van a posar de perfil en un tema tan important com aquest, que a més és il·legal, igual que han fet amb el pacte antierrorista”, ha dit Toni Cantó, portaveu provincial a València.

No saben “res” de la mobilització pel finançament

El líder valencià de Ciutadans tampoc ha aclarit si participaran en l'acte reivindicatiu previst amb motiu del 9 d'Octubre per a reclamar una millora del finançament per a la Comunitat Valenciana: “L'infrafinançament és un fet, però a nosaltres, de moment, ningú ens ha dit res de manera oficial. Abans de decidir si participem, ja va haver-hi un acte a Madrid en el qual només havíem valencians, volem conèixer el lema i les peticions. Aquestes no són formes”.

En aquest sentit, Toni Cantó ha retret Puig i Oltra que es queden “en la queixa, en el no és no”. “Què han aconseguit a Madrid per als valencians? Res, mentre que nosaltres sí que hem aconseguit compromisos”, ha explicat el portaveu taronja, mentre Giner apuntava que “igual el problema que tenim és de negociació”.