Compromís s’alegra de l’acord entre PSOE i Unides Podem, però assegura que el seu vot no serà gratuït. El diputat electe de la coalició Més Compromís-Més País per València, Joan Baldoví, creu que és “una bona notícia” i recorda que la formació que representa ja tenia “camí fet” amb el Partit Socialista.
Baldoví es va reunir unes quantes vegades amb dirigents socialistes, l’última a l’agost amb el president en funcions, Pedro Sánchez, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, també responsable d’organització, i amb Ximo Puig, president de la Generalitat. Una trobada a què va acudir la número dos del Consell i portaveu de Compromís, Mónica Oltra. En la cita d’agost les formacions van arribar a un principi d’acord que incloïa el que anomenen “l’agenda valenciana”, una bateria de mesures socials similars a les acordades pel Govern progressista autonòmic.
El diputat electe adverteix en una conversa amb eldiario.es que el seu ‘sí’ no serà debades: “Nosaltres estem on estàvem, tenim camí fet, l’agenda valenciana”, respon, remetent a l’acord estival. Els compromisos assolits incloïen la reforma del sistema de finançament, condonació del deute de la Marina, finançament dels serveis socials, reconeixement del deute provocat pel finançament caducat o la compensació per l’atenció sanitària d’altres autonomies. Les reivindicacions de Compromís passen per la millora de la inversió en infraestructures o la protecció de la citricultura valenciana, els petits empresaris de la qual protesten per la competència deslleial de països tercers. Baldoví ressalta com a urgència social la regulació dels preus del lloguer i la derogació de la reforma laboral i assegura que les demandes són “qüestions de trellat”. Molts dels compromisos adquirits amb els socialistes es van manifestar en el projecte de pressupostos generals de l’Estat de Pedro Sánchez, projecte que va ser bloquejat per l’aliança del PP i Ciutadans amb els partits independentistes.
El diputat electe reconeix que troba a faltar que es parle de la reforma del sistema de finançament autonòmic en el document, encara que valora que s’hi incloga el cost dels serveis públics. “El que defensarem és el cost efectiu dels serveis; és a dir, el que costa pagar l’educació valenciana, la dependència i la sanitat”, va dir en la presentació del programa de Més País, preguntat per les diferències de criteri sobre la reforma. Encara així, el punt segon de l’acord PSOE-Unides Podem es compromet a protegir “els serveis públics, especialment l’educació –incloent-hi l’impuls a les escoles infantils de zero a tres anys–, la sanitat pública i l’atenció a la dependència”. Sobre aquesta última, els valencianistes es mantenen en l’exigència que va verbalitzar la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, en els pressupostos autonòmics: que l’Estat finance el 50% del servei, com marca la llei.
Tot i que encara és prompte per a fixar-ho en un acord, la coalició demanarà a l’hipotètic govern progressista certs criteris de sostenibilitat mediambiental per a les grans infraestructures. Compromís i Unides Podem batallen en les Corts Valencianes i en l’executiu autonòmic per una nova declaració d’impacte ambiental per a una ampliació del port de València diferent de la del projecte presentat i avaluat, contra el criteri dels socialistes. De fet, dimarts s’ha rebutjat una proposta de tots dos que la reclamava en el parlament autonòmic. Els valencianistes confien que un Govern en què participe Unides Podem siga procliu a les iniciatives que defensen en l’autonomia.
Amb tot, Baldoví lamenta que per la “tossudesa” dels dirigents “haja pujat l’extrema dreta”. “Ens sorprén que en 6 mesos no, i en dos dies sí”, valorava el diputat.