Les Corts Valencianes han “despassat els forrellats” que impedien la reobertura de RTVV amb l’admissió a tràmit d’una proposició no de llei presentada per Podem, PSPV i Compromís –que tenia el suport del Consell– per a la recuperació del servei públic de radiodifusió i televisió d’àmbit autonòmic. La proposta ha tirat endavant amb l’abstenció del Partit Popular i Ciutadans, que inicialment havia anunciat el vot en contra.
La iniciativa regula el restabliment del servei, la reversió dels mitjans necessaris per a la posada en marxa i el control parlamentari, i també la derogació de la llei aprovada pel Partit Popular al març després d’esmenar “tots i cada un” dels articles de la iniciativa legislativa popular (ILP) presentada i protegida per unes 90.000 firmes. “El text aprovat en les Corts no s’assemblava gens a l’ILP”, ha assegurat Antonio Montiel, síndic de Podem i ponent de la iniciativa legislativa popular. Així mateix, també es deroga la llei de tancament, aprovada també en solitari pel PP al novembre del 2013 després d’una tramitació ’exprés’.
El portaveu de Podem ha volgut remarcar que amb aquesta mesura es pretén “encetar el camí” cap a la recuperació d’un servei “que es va tancar de manera vergonyosa, manu militari, en un error històric del PP que no s’hauria d’haver produït”, alhora que reclamava un “esforç de generositat i consens”, ja que no es pretén definir el model sinó “alçar la prohibició. Del model, ja en parlarem on corresponga, en la comissió parlamentària”.
Precisament, la comissió parlamentària disposarà de sis mesos –no els dotze de què es parlava inicialment– per a presentar les Corts una proposta per a l’elaboració d’una llei nova amb un model nou de ràdio i televisió per a la Comunitat Valenciana, “m’agradaria que molt abans del pròxim Nou d’Octubre els valencians tinguem el servei que ens mereixem”.
Debat amb Ciutadans
Contràriament al que podria semblar inicialment, el debat més intens no s’ha produït amb el Partit Popular. Ha estat el diputat de Ciutadans Toni Subiela qui pràcticament ha acaparat les rèpliques de Montiel i els portaveus de Compromís (Fran Ferri) i PSPV (Manuel Mata). Subiela ha criticat la falta de diàleg, de control parlamentari i de transparència en aquest assumpte, “entenem que el camí que s’ha escollit per a revertir el tancament tan sobtat i barroer de RTVV no serà legal i provocarà les denúncies dels treballadors”.
El parlamentari de Ciutadans ha assegurat que el seu grup vol una televisió “seriosa, sostenible i despolititzada”, i no una “telenostàlgia” provisional que “no ofereix cap servei a la ciutadania i posarà en perill la futura RTVV”, unes paraules que han tingut la rèplica en Montiel, que ha recordat a Subiela que el seu partit havia protegit el “model Cifuentes” per a Telemadrid.
Ferri, que ha criticat l’actuació del Consell d’Alberto Fabra en l’“infame” tancament de l’ens públic valencià i en la “manipulació” de l’ILP, ha criticat l’anunci de vot en contra de Ciutadans “abans fins i tot del diàleg”, mentre que Mata ‘ha felicitat’ el PP per “haver convençut” el partit de Carolina Punset perquè exercisquen d’“escut” i els “substituïsquen en el debat” d’una llei que “només demana un gran perdó col·lectiu”.
Situació conjuntural
L’encarregat d’intervenir-hi pel Partit Popular ha estat Jorge Bellver, que ha defensat l’actuació del PP i del Consell, i també ha recordat que “ningú” va votar en contra de l’ILP, “i ara la invalidaran del tot”. De la mateixa manera, es preguntava sobre una frase que s’inclou en la proposició de llei, “què volen dir amb això que s’engegarà ‘sempre que la situació conjuntural ho permeta’? Quina situació s’ha de donar perquè no hi haja una televisió pública i en valencià? Estan vostés posant-se la bena abans de la ferida? Perquè aquesta frase no sembla que estiga ací per casualitat”.
Bellver, a qui Montiel ha etzibat “no continuen vostés fent més mal i comporten-se com el que són, una minoria en el procés del canvi”, ha apuntat que intentaran “corregir” les qüestions en què no estan d’acord durant el tràmit parlamentari.