“No és el final del camí conjunt ni de les relacions amb Compromís”, assegura Àngela Ballester, diputada de la coalició Compromís-Podemos-És el Moment, que exercirà de portaveu adjunta en el grup de Podem en el Congrés com a representant d’una “agrupació valenciana” formada per cinc dels nou parlamentaris obtinguts en les eleccions generals del 20 de desembre. Els altres quatre diputats, de Compromís, van mantenir l’exigència de grup propi fins al punt en què la Mesa del Congrés ha rebutjat la seua pretensió aquest dimecres.
“Hem perdut una petita batalla, però no crec que siga un fracàs”, diu Ballester de la divisió dels parlamentaris de la coalició en el Congrés. “Podem continuar portant iniciatives conjuntes”, explica la dirigent del partit del cercle, que situa l’escissió dels diputats en un moment crucial. “Ningú no ens va garantir per escrit que, si presentàvem la petició de grup propi i se’ns denegava, no acabaríem tots en el grup mixt”.Els parlamentaris de la coalició van demanar tres dies de marge després de la denegació del grup propi per a poder recol·locar-se, però, segons Ballester, ningú no va garantir que fóra possible. “Els nou en el Grup Mixt no hauríemacomplit el paper que havíem proposat als valencians”, conclou.
“Assumim que no hem complit un dels punts del protocol de la coalició”, indica Ballester, en referència al compromís d’anar fins al final en l’exigència del grup propi. “Però no hem traït els valencians”.La diputada es refereix al fet que la possibilitat de crear un subgrup en Podem estava prevista també en l’acord que va donar lloc a la coalició Compromís-Podemos-És el Moment. I argumenta que, davant del bloqueig del PP, el PSOE i Ciutadans, es va decidir “aplicar cap a l’interior el que no deixaven fer cap a fora”, amb la creació d’“un grup de grups, reflex del país de països” que, segons la seua opinió, és l’Espanya real.
Podem s’organitza, doncs, de manera confederal, amb Pablo Iglesias de president, Íñigo Errejón de portaveu i quatre portaveus adjunts, entre els quals la mateixa Ballester. No obstant això, mentre la candidatura catalana En Comú-Podem i la gallega En Marea inclouen el seu nom en la denominació del propi grup, la valenciana no hi figura.“Vam decidir crear una agrupació valenciana sense nom perquè no podíem usar elde la coalició, ja que Compromís va seguir un altre camí”, explica Ballester.
La diputada considera que el PSOE buscava “una imatge de fracàs” en Compromís-Podemos-És el Moment després de comprovar el 20-D que “és la força majoritària de l’esquerra valenciana”. I assumeix que en aqueix sentit “s’ha perdut una petita batalla”. Però insisteix en el fet que està oberta la col·laboració. Ballester posa d’exemple la “garantia de continuïtat del Govern valencià” que la presència de Compromís amb el PSPV-PSOE en el Consell i el suport parlamentari de Podem fan possible.