La portada de mañana
Acceder
Un día 'normal' en la zona cero: “Dormimos con un cuchillo bajo la almohada”
El material arrastrado por la DANA pudo aumentar hasta un 50% su poder destructivo
El 'Que te vote Txapote' no sirve para gestionar catástrofes. Por José Precedo

Errejón posa condicions a EU: “Ni sopa de sigles, ni coalició”

Amb les eleccions molt a prop, tret d’un miracle d’última hora, l’acte de celebració del 25 d’Abril organitzat per Podem aquest dilluns en l’auditori del Jardí Botànic s’ha convertit en un calfament per a la futura contesa electoral. Els crits de “Sí que es pot” d’uns quants centenars de persones –molta gent s’ha quedat fora– per a rebre el secretari polític de la formació dels cercles, Íñigo Errejón, els diputats nacionals Ángela Ballester, Rosana Pastor i Claudia Varella i els parlamentaris autonòmics Antonio Montiel i Antonio Estañ ha estat una autèntica demostració de múscul.

Perquè aqueix entusiasme es trasllade a les urnes al País Valencià, Podem necessita aliances amb altres formacions. Si des de la formació de Pablo Iglesias s’aposta per repetir la confluència amb Compromís –la trobada entre Errejón i la líder dels valencianistes, Mónica Oltra, feta aquest dilluns és símptoma de la bona sintonia–, el debat se centra en si ampliar la confluència a Esquerra Unida. “Tendim la mà a EU, però no apostem ni per una coalició, ni per una sopa de sigles”, ha proclamat, per justificar el seu discurs d’apel·lar “a la transversalitat per a ser majoria”: “No volem quedar-nos amb una part del tauler. Volem refundar aquest país”.

A pesar de les reticències d’Errejón, tant Montiel com Ballester s’ha mostrat partidaris de repetir la confluència amb Compromís i integrar-hi EU. “Hem d’ampliar la confluència a altres forces del canvi polític”, ha manifestat Ballester. Montiel l’ha secundat: “Sí, l’hem d’ampliar. Però no sols sumant-hi EU. També partits menuts de l’esquerra, col·lectius civils, moviment socials...”. “Anar amb Compromís és molt fàcil, perquè hi tenim una gran sintonia en les Corts. Es tracta de teixir una candidatura que multiplique, no que sume només”, ha rematat.

Crítiques a Puig

Aqueixa complicitat manifestada amb la coalició que lidera Oltra, no l’ha mostrada amb l’altre soci de govern dels valencianistes. “Arribar a acords amb el PSOE no és fàcil. La cultura política del partit del president és de fa 30 anys”, ha expressat el líder del partit que presta el seu suport parlamentari al bipartit format per socialistes i Compromís. De fet, Montiel ha reclamat a Ximo Puig “valentia perquè aprove una reforma fiscal que faça pagar més als rics i a l’oligarquia valenciana”. I li ha demanat, a més, “menys victimisme amb Madrid”.

Aposta per la plurinacionalitat

Amb un començament d’intervenció recordant l’assassinat del jove Guillem Agulló i utilitzant el valencià en una part del seu discurs, Errejón ha apel·lat a un patriotisme que es crega “la plurinacionalitat d’Espanya, que servisca de fil per a cosir els diferents pobles que constitueixen l’Estat”. I ha reivindicat aquesta aposta davant de la “falta de valentia” d’altres partits progressistes per la por de perdre vots. “Ens deien que amb aquest plantejament, perdríem vots. I hem estat primera força al País Basc i a Catalunya, i la segona a les Balears, al País Valencià o a Madrid”. La precampanya electoral ja està en marxa.