La Generalitat defensa l’ERO de RTVV en el judici de l’Audiència Nacional

Voro Maroto

València —

La Generalitat i la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), la societat que gestionarà la futura televisió pública valenciana, han defensat aquest dimecres en l’Audiència Nacional la legalitat de l’ERO que va acomiadar els 1.600 treballadors de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) el 2014, mesos després del cessament forçós de les emissions. La decisió es va prendre per causes econòmiques i de “força major”

El tribunal dirimeix el recurs de la CGT contra l’expedient de regulació d’ocupació impulsat pel PP al final del 2013. A la denúncia original –a què posteriorment es van adherir la resta dels sindicats amb representació en RTVV a pesar que van signar l’ERO– s’afig la de la successió d’empreses. Els sindicats creuen que la creació de la nova televisió pública vulnera la llei perquè, entre altres coses, no compta amb els empleats de Canal 9 acomiadats.

A més, creuen nul l’acomiadament dels treballadors i inconstitucional la llei que va permetre el tancament de la cadena. El fiscal, informa Efe, dubta que siga així, encara que una altra cosa, ha apuntat, és si es va optar pel “camí correcte” en l’extinció dels contractes. L’acusació pública només s’ha pronunciat en aquest punt.

Els advocats de CGT, CCOO, UGT o Intersindical han defensat que no hi havia motius econòmics per al tancament, que va ser un acte de rebel·lia contra una sentència que va anul·lar l’acomiadament de centenars d’empleats i que l’actual Govern valencià –format pel PSPV-PSOE i Compromís– va actuar de mala fe: va prosseguir amb l’ERO impulsat pel PP quan ja havia decidit crear una altra televisió.

Els advocats de la Generalitat i la CVMC defensen, per contra, que el tancament de RTVV i la creació del nou mitjà públic són legals. L’ERO va ser producte d’una llei aprovada per les Corts Valencianes i va tenir el suport del 70% dels treballadors, que van acceptar indemnitzacions de 35 dies per any treballat amb un màxim de 30 mensualitats.

Si hi haguera defectes en el procediment, com a màxim es podria declarar improcedent, diuen els lletrats del Govern valencià. La improcedència, a diferència de la nul·litat, la petició sindical, no força la recuperació d’un lloc de treball. Els extreballadors també creuen que la nova televisió va contra la llei: té el mateix propietari, usarà les mateixes instal·lacions, es veurà en la mateixa freqüència i té objectius idèntics. Una successió d’empreses de llibre, argüeixen.

En el costat contrari, els arguments són uns altres: tots els contractes de RTVV s’han resolt i han passat més de tres anys entre el tancament d’una televisió i l’obertura d’una altra. L’advocat de la CVMC ha negat que s’estiguen usant els mitjans tècnics i documentals de RTVV i ha demanat que es traga aqueixa empresa del procés perquè no va intervenir en la decisió d’executar l’ERO.

De fons, la Generalitat planteja que entre el PP –partit que va decidir liquidar Canal 9– i el Govern valencià actual no hi ha cap tipus de connivència per a danyar els creditors o els extreballadors de l’empresa, supòsits que es donen en moltes successions d’empreses.

Els treballadors contra el Consell del Botànic

El judici s’ha iniciat a les 9 del matí, ha quedat vist per a sentència cap a les 3 de la vesprada i ha tingut les declaracions dels negociadors de l’ERO, inspectors de treball, el president de la CVMC, Enrique Soriano o els liquidadors de RTVV. Desenes d’extreballadors de la televisió s’han desplaçat a Madrid, on han criticat el Consell per haver incomplit les seues promeses i no revertir l’ERO del PP.