L’escena mereixeria una seqüela de la pel·lícula El hombre de las mil caras sobre l’espia Francisco Paesa, implicat en el muntatge dels papers de Laos del cas Roldán. Després d’aquell escàndol tan destacat, la seua neboda Beatriz, coprotagonista del film d’Alberto Rodríguez, en què va ser encarnada per la jove actriu Alba Galocha, es va especialitzar a muntar estructures opaques (offshore) des del seu despatx a Luxemburg.
La neboda de Paesa, processada en l’Audiència Nacional pel cas Defex, va rebre al seu despatx de Luxemburg 600.000 euros en efectiu del llavors director general de la Policia Nacional Juan Cotino. No deixa de cridar l’atenció que el màxim dirigent d’un cos policial anara a un país estranger a depositar aquella quantitat de diners en efectiu.
“A Luxemburg no es preocupen de l’origen dels diners perquè parteixen del fet que, si han eixit d’un país, ha sigut de manera legal”, va declarar Beatriz García Paesa a la jutgessa que investiga el cas Erial. La dona, implicada en el cas Defex, va optar per una col·laboració prudent amb la magistrada i el fiscal anticorrupció que investiguen el cas Erial.
Els fons en efectiu aportats en mà per Cotino van servir per a constituir dues empreses luxemburgueses que van ocultar les presumptes comissions obtingudes per la xarxa de Zaplana, incloent-hi el seu llavors cap de gabinet, per l’adjudicació de les ITV i del pla eòlic de la Comunitat Valenciana. La “societat pantalla” Imision Internacional era “l’element nuclear” de la trama i va servir també, segons apunta la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en l’últim informe incorporat al sumari, per a canalitzar “altres fons d’origen opac”.
La documentació entregada per les autoritats luxemburgueses en resposta a una comissió rogatòria de la jutgessa confirma que el 9 de maig de 2001 es va efectuar un ingrés de 607.022 euros en el compte 1-154/1704/379 de l’entitat Dexia Banque Internationale, vinculada a l’empresari Vicente Cotino. Aquell mateix dia es va constituir Imision Internacional amb un capital social de 607.022 euros.
Quatre dies abans, Juan Cotino es va reunir de nit amb Zaplana, segons delaten les agendes de l’expresident de la Generalitat Valenciana. En una primera etapa, la mercantil luxemburguesa “societàriament es va formar de manera vetlada dins de l’estructura de Sedesa [el grup empresarial del clan Cotino]”.
Una vegada que les presumptes comissions van ser col·locades a Luxemburg, Zaplana i la seua xarxa van prendre el control dels fons ocults en les mercantils opaques que controlava Beatriz García Paesa i uns quants dels seus col·laboradors (entre ells, un advocat especialitzat en estructures offshore condemnat per la justícia italiana per frau fiscal, tal com va informar aquest diari).
L’empresari Vicente Cotino li va dir per telèfon que les accions passaven a les mans de Joaquín Barceló, presumpte testaferro de Zaplana, i de Juan Francisco García Gómez, excap de gabinet del polític. El 24 de maig de 2006, la neboda de Paesa es va reunir amb Barceló i amb l’assessor fiscal de Zaplana, Paco Grau (tots dos eren enemics íntims condemnats a entendre’s bé), en un restaurant de Madrid. La Guàrdia Civil, després d’analitzar les agendes de l’exministre i dels escorcolls de diversos hotels, situa tots els personatges, inclòs Zaplana, a la capital aquell dia.